Pe termen lung sistemul bancar în Europa va scădea, iar piaţa de capital va creşte

Autor: Cristian Hostiuc 20.01.2016

Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei şi membru în boardul Băncii Central Europene (BCE), a spus miercuri la Viena, în faţa investitorilor şi bancherilor prezenţi la conferinţa Euromoney că pe termen lung în Europa sistemul bancar va scădea, iar rolul pieţei de capital va creşte.

„Ne îndreptăm spre un model anglosaxon”, a menţionat guvernatorul .

În Europa sistemul bancar este predominat în finanţarea companiilor, spre deosebire de America, unde piaţa de capital reprezintă principala sursă de finanţare pentru firme.

Sistemul bancar european are o pondere atât de mare în economia Europei încât a ajuns o vulnerabilitate şi o frână în calea creşterii economice.

În România băncile au o pondere de aproape 95% în finanţarea economiei, astfel încât pieţei de capital îi rămân doar firimiturile.

Guvernatorul austriac spune că politicile neconvenţionale ale BCE prin injectarea de bani încep să producă efecte în economia europeană, unde creşterea per ansamblu a ajuns să depăşească 1,5%.

El a mai spus că dobânzile la euro vor rămâne scăzute pe o perioadă mai lungă de timp, până când inflaţia va reveni spre ţinta BCE, de 2%. În acest moment inflaţia în zona euro este de „zero şi ceva la sută” şi nu sunt perspective de creştere.

El a remarcat trei ţări din Europa Centrală şi de Est care au o inflaţie de zero, respectiv Polonia, România şi Slovacia. „Aceste ţări sunt departe de ţinta de inflanţie propusă. Întrebarea este cum administrezi o asemenea situaţie.”

România se confruntă cu deflaţie de luni bune, fiind departe de ţinta BNR de plus/minus 1,5%.

Deşi injecţiile de lichiditate a BCE, de peste un trilion de euro au dus la scăderea dobânzilor şi la revenirea creditării „există o limită a politicii monetare”, a menţionat guvernatorul.

El spune că există perspective pozitive de creştere economică pentru Europa Centrală şi de Est, care are o rată de creştere mai ridicată decât în Europa de Vest.

El menţionează că activele din Europa Centrală şi de Est nu sunt supraevaluate, iar bursele sunt sub control, fiind prea mici pentru a avea un impact mare în economiile din această zonă.

De la începutul anului bursele din întreaga lume scad continuu, iar nervii investitorilor sunt întinşi la maximum.