Unul dintre cele mai puternice conglomerate bancare europene pierde treptat încrederea investitorilor

Autor: Alexandru Zărnoeanu 21.01.2016

UniCredit Bank, unul dintre cele mai puternice conglomerate bancare europene, trece printr-o perioadă dificilă, în condiţiile în care banca intenţionează să reducă numărul de angajaţi pentru a reveni pe profit şi în acelaşi timp să-şi majoreze capitalul social, scrie cotidianul Financial Times.

Federico Ghizzoni, CEO al UniCredit, a propus în luna noiembrie a anului trecut restructurarea a 18.200 de poziţii din cadrul băncii, respectiv 14% din numărul total de angajaţi şi vânzarea unor divizii ale băncii. Ghizzoni consideră planul de restructurare al UniCredit, instituţie de credit care numără 150.000 de angajaţi şi care are active de 900 miliarde de euro, ca fiind unul „riguros”, „ambiţios”, „realist” şi „executabil”. Însă planul care vizează redresarea băncii nu a reuşit să câştige încrederea investitorilor.

Acţiunile UniCredit au scăzut din noiembrie, respectiv de la anunţul planului de restructurare, şi până la începutul acestui an cu circa 20%.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni UniCredit este de doar 0,6 ori din valoarea contabilă a băncii, cu alte cuvinte banca este subevaluată. Spre comparaţie, media sectorului bancar european este de 1,3 în timp ce pentru Intesa Sanpaolo, rivalul din Italia al UniCredit, de 1,4 ori, potrivit datelor Bloomberg citate de Financial Times.

În anul 2004 UniCredit era una dintre cele mai eficiente bănci din Europa, strângând profituri mari. Atât de promiţător părea viitorul său încât banca s-a decis să se extindă şi pe alte pieţe cu perspective tentante de creştere economică, mai notează jurnaliştii de la Financial Times.

Sub conducerea lui Alessandro Profumo, un fost consultant McKinsey, banca s-a extins în perioada de boom economic în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Rusia, Ucraina şi Kazahstan.

Dar adevărata problemă a băncii provine de la volumul ridicat al creditelor neperformante din Italia, de aproape 84 mld. euro, cel mai ridicat nivel din băncile europene, ceea ce erodează profitul.

Băncile din Italia au aproximativ 330 mld. euro sub formă de credite neperformante, potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Investitorii sunt îngrijoraţi că agravarea problemelor de la UniCredit ar putea duce la vânzarea unor „bijuterii ale coroanei” precum operaţiunile băncii din Turcia şi din Polonia sau chiar la închiderea operaţiunilor din Germania, cea mai mare economie din Europa.

Debarcat de la conducerea băncii în septembrie 2010 după scăderea preţului acţiunilor, Profumo a fost înlocuit de Federico Ghizzoni, 60 de ani, unul din managerii seniori ai UniCredit şi un veteran al băncii. Ghizzoni lucrează de peste 30 de ani în cadrul UniCredit, fiind promovat la funcţia de CEO în septembrie 2010.

Însă mandatul lui Ghizzoni nu a fost deloc unul liniştit. În 2011, banca s-a clasat penultima în urma testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană şi a fost nevoită să se finanţezede trei ori de pe piaţa de capital cu 15 mld. euro.

În 2014, Ghizzoni a fost forţat să reducă valoarea activelor cu 14 mld. euro, ştergâng practiv valoarea achiziţiilor efectuate în anii trecuţi. Actual CEO se află la al doilea plan de salvare a băncii din ultimul an.

Conform noului plan al lui Federico Ghizzoni, banca îşi va reduce numărul de angajaţi cu 14% până în 2018, adică 18.200 de angajaţi. Circa 6.000 de poziţii vor fi eliminate prin vânzarea operaţiunilor din Ucraina şi a unui pachet din Pioneer Global Asset Management.

Banca şi-a redus anul trecut ţinta anuală de profit de la 6,6 mld. euro la 5,3 mld. euro şi se aşteaptă să obţină un profit de 2 mld. euro în 2015. Ca urmare a măsurilor de restructurare, banca se aşteaptă ca raportul cheltuieli/venituri să se diminueze de la 61% la 50%.

Şi subsidiara din Austria, care se ocupă de operaţiunile UniCredit din Europa Centrală şi de Est, inclusiv de cele din România, are problemele ei.

UniCredit, la presiunea guvernului austriac şi a sindicatelor, a renunţat la planul de a vinde Bank Austria. Bawag, banca austriacă deţinută de Cerberus Capital Management, ar fi oferit 1,6 mld. dolari pentru subsidiara austriacă a UniCredit.

Andrea Filtri, analist la banca de investiţii Mediobanca  la care UniCredit este cel mai mare acţionar, este de părere că planul de reducere a cheltuielilor va ajuta banca, care deja a reuşit să îşi vândă o parte din portofoliul de credite neperformante.

Guvernul lui Matteo Renzi a propus reformarea standardelor de guvernanţă corporativă din peninsulă şi crearea unei bănci care să cuprindă activele toxice ale UniCredit. Însă, planul lui Renzi a fost respins de către Bruxelles.

Oficialii de Roma consideră că problema băncii nu o reprezinta structura ei ci managementul companiei. Niciun oficial nu este de acord cu ideea că eşecul planului lui Ghizzoni ar putea duce la ruperea singurei bănci italiene cu o prezenţă semnificativă la nivel global.