Preşedintele JPMorgan a avut un salariu de 27 de milioane de dolari anul trecut

Autor: Bianca Dorobanţu 22.01.2016

Jamie Dimon, directorul executiv şi preşedintele JPMorgan, a primit, în 2015, compensaţii în valoare de 27 de milioane de dolari, cu 35% mai mult decât în anul precedent, scrie The New York Times.

Această compensaţie vine la o săptămână după ce banca JPMOrgan a înregistrat un profit record de 24,4 miliarde de dolari.

Dezvăluirea sumelor primite este atent supravegheată, pentru că multe bănci se confruntă cu presiuni din partea acţionarilor de a-şi revizui metodele de salarizare. Acest lucru se traduce prin recompensarea numai în cazul în care sunt atinse anumite obiective de performanţă de către bănci.

JPMorgan este prima bancă importantă care a dezvăluit în 2015 compensaţiile primite de membrii din conducere. Dezvăluirea anuală a sumei pe care o primeşte Jamie Dimon, CEO-ul băncii, stabileşte adesea un standard în industrie.

Totuşi, formele de recompensare de pe Wall Street au tendinţa de a fi mai mici, din cauza veniturilor tot mai scăzute. De exemplu, la Golden Sachs, o altă bancă de investiţii americană, pentru că veniturile au scăzut anul trecut cu 2%, sumele de bani primite de angajaţi au fost la fel ca anul trecut, iar la Morgan Stanley, investiţiile şi salariile au scăzut.

Salariul lui Jamie Dimon a fost anul trecut de 1,5 milioane de dolari, la fel ca şi în anul de dinainte. Bonusul a scăzut, de la 7,5 milioane de dolari, la cinci milioane, iar restul de 20,5 milioane de dolari a fost primit datorită performanţelor băncii.

În 2014, salariul lui Dimon nu a crescut faţă de 2013, primind 20 de milioane de dolari pentru ambii ani. 61% dintre acţionarii JPMorgan au fost de acord cu compensaţiile primite de şefii băncii, după ce au fost criticaţi de firme de consultanţă care au afirmat că politicile consiliului de conducere nu acordă în mod corect salariul în funcţie de performanţă.

Aproximativ 40% din bonusul lui Jamie Dimon a fost în numerar în 2014, în timp ce în 2015, acesta a scăzut la 20%. Anul trecut, bursa JPMorgan a crescut cu 5,7%, depăşindu-ţi rivalii.

Băncile cu divizii mari pe Wall Street, precum JPMorgan, s-au confruntat cu o serie de noi reglementări şi pieţe volatile, dar investitorii i-au acordat încredere lui Dimon pentru a le depăşi.