Fondul Proprietatea ţine vânzarea de acţiuni Petrom pentru un mediu mai „încurajator“

Autor: Roxana Pricop 27.01.2016

Managerul Fondului Proprietatea (FP) nu renunţă la reducerea participaţiei deţinute la OMV Petrom (SNP) chiar dacă „pieţele s-au întors împotriva noastră“. Doar în acest an pachetul de acţiuni deţinut de FP la Petrom s-a depreciat cu jumătate de miliard de lei.

Încă din martie 2014, Fondul Proprietatea şi-a anunţat investi­torii că analizează opţiuni strate­gice pentru o reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom  de la 19% din capital până sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare.

Dacă atunci cotaţia acţiunilor Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, era de circa 0,44 lei/unitate, în prezent titlurile Petrom se tranzacţionează la 0,243 lei/unitate, scăderea de 45% din ultimii doi ani fiind alimentată de prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol de la peste 100 de dolari la sub 30 de dolari în prezent.

„Nu renunţăm la reducerea participaţiei la Petrom chiar dacă pieţele s-au întors împotriva noastră. Am anunţat anterior că avem în plan reducerea participaţiei până sub o deţinere de 15%. Aşteptăm ca mediul de piaţă să fie mai încurajator“, a spus Greg Koniezny, managerul Fondului Proprietatea, în cadrul conferinţei de presă organizată ieri la Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea FP.