O parte din românii care muncesc în afară au reuşit să pună deoparte 100.000-150.000 de euro în ultimul deceniu. Cu aceşti bani cumpără apartamente în România sau se gândesc să înceapă o afacere

Autor: Roxana Rosu 29.01.2016

Gabriel Istoc, membru al Fundaţiei Repatriot, care încearcă să îi aducă pe românii care lucrează în străinătate înapoi în ţară şi să devină antreprenori, spune că exista români care au puşi deoparte în ultimii 5-10 ani 100.000-150.000 de euro, bani cu care ar vrea să înceapă o afacere.

Repatriot este un program al RBL (Romanian Business Leader), oragnizaţie susţinută de un grup de antreprenori români, iar Gabriel Istoc este şi proprietarul firmei  B-team Consult and Services, specializată în lucrări de chimie-petrochimie, cu afaceri anuale de 2 mi­l. euro.

Primii paşi ai RBLs au fost elaborarea unei liste de priorităţi, lansarea unui site informativ şi organizarea unor întâlniri cu românii din diferite oraşe europene pentru a prezenta situaţia reală din România şi oportunităţile de investiţii. În plus, acest gen de discuţii ajută la indentificarea unor posibili parteneri de afaceri. ”Majoritatea are o imagine proastă despre România, dar încercăm să arătăm că se întâmplă lucruri bune aici. La ei ajung doar veştile proaste”.

Un muncitor român care lu­crează în străinătate pe zona de petrol şi gaze poate câştiga până la 20.000 de euro pe an, în con­diţiile în care salariul brut ajunge la 3.000 de euro pe lună, cazarea şi trans­portul fiind suportate de firma care câştigă contratul de prestări servicii, spune Gabriel Istoc.

În străinătate sunt aproape 3 milioane de români, care ar putea avea puşi deoparte între 50-100 mld de euro, iar fiecare român care pleacă în străină­tate trimite bani acasă de 2 sau maximum 4 ori pe an şi speră să se întoarcă definitiv într-o perioadă medie de 5,4 ani.

„Românii vor să vină aca­să, pot găsi de muncă sau pot porni o afacere. Dar nu ştiu de unde să înceapă. Diaspora este o forţă, prin cunoştinţe şi bani, iar noi avem nevoie de antreprenori în România.“

Fundaţia Repatriot speră ca 100 de români să fie repatriaţi în fiecare an. Din punctul de vedere al businessului, cele mai mari oportunităţi sunt în agricultură şi turism, fie că vin înapoi cu 20.000 euro, fie că se întorc cu 100.000 euro, dar opţiunile depind şi de backgroundul pe care îl au.

„Cineva care a plecat la muncă în construcţii sau agricultură va veni pe aceleaşi domenii. Cineva care a lucrat într-o bancă la Londra va avea alte opţiuni. Toţi au nevoie de un business plan, pe care mulţi nu îl au”.

Din păcate, primul exemplu pe care l-a dat, de un român care a revenit  în ţară, nu a fost de succes. El şi-a făcut o măcelarie în Pantelimon, investiţie de câteva sute de mii de euro, dar care a fost greşit amplasată şi nu a mers bine. „Trebuie să mute măcelăria în Bucureşti, să aibă mai mulţi clienţi. Are produse de calitate, dar nu ştie să vândă.”

Gabriel Istoc spune este mai simplu să începi un start-up în România decât în străinătate, unde este aproape imposibil pentru un român să răzbească fără un partener local. ”Cred că România va creşte. Are o şansă mare să producă produse şi servicii bune la preţuri competitive, pentru pieţe de afară”.