CEO-ul Engie: Petrolul s-a ieftinit de trei ori, iar acum gazul a ajuns la jumătate. Centralele pe gaze recuperează în detrimentul cărbunilor

Autor: Roxana Petrescu 29.01.2016

„Avem nevoie de reguli pentru a ne putea face treaba. Mai întâi le vedem şi apoi investim.“

În urmă cu zece ani, oamenii nici nu ştiau de unde vine energia, dar acum vor să şi-o producă singuri, sunt interesaţi dacă provine din surse nucleare sau cărbuni. Di­mensiunea proiectelor ener­getice trece la rândul ei printr-o revo­luţie, mai mic şi mai aproape luând locul termocentralelor sau reactoa­relor de mii de MW. Creşterea eco­no­miilor nu mai vine la pachet cu creşterea con­sumului de energie, eficienţa energetică fiind feno­menul care inversează tendinţe, iar prăbuşirea barilului a făcut ca producţia de energie pe gaze să fie din nou profitabilă. Acestea sunt tendinţele care configurează azi sectorul energetic în vizi­unea lui Gerard Mestrallet, CEO-ul Engie, fostul GDF Suez, jucător din liga întâi a domeniului de profil.

Pentru prima dată de la intrarea francezilor pe piaţa locală, şeful Engie a venit într-o vizită fulger la Bucu­reşti, spunând că grupul vrea să-şi continue dezvo­ltarea în România, dar că paşii impor­tanţi nu se vor face fără exis­tenţa unei strategii asumate la nivel naţional.