Dobânzi negative în Japonia. Banca Japoniei va taxa depozitele băncilor comerciale, pentru a încuraja creditarea

Autor: Marius Oncu 29.01.2016

În urma acestei decizii, acţiunile de pe bursele asiatice au crescut, yenul s-a depreciat (cu efect benefic pentru exporturile nipone), iar obligaţiunile suverane s-au întărit.

Introducerea ratei negative de dobândă, de -0,1% , presupune taxarea depozitelor pe care băncile comerciale le constituie la banca centrală. Obiectivul măsurii este de a descuraja păstrarea unor lichidităţi ridicate de către instituţiile de credit şi de a susţine creditarea pentru accelerarea creşterii economice.

"Ceea ce este important este să arătăm că Banca Japoniei este hotărâtă să atingă o inflaţie de 2% şi că va face orice este necesar pentru a reuşi", a declarat într-o conferinţă de presă guvernatorul băncii centrale din Japonia, Haruhiko Kuroda.

Dobânzile negative reprezintă cea mai recentă armă la care recurge Japonia în lupta împotriva deflaţiei, care încă din anii '90 descurajează consumatorii de la achiziţiile mai mari, întrucât aceştia se aşteaptă ca preţurile să scadă.

Deflaţia este considerată sursa a două decenii de stagnare a economiei Japoniei, a treia ca mărime la nivel global.

Mai multe dintre băncile centrale europene au coborât dobânda în teritoriu negativ în contextul crizei financiare şi al recuperării dificile care i-a urmat, Banca Centrală Europeană fiind prima mare bancă centrală care a apelat la acest instrument.