Scrisoare către statul român de la un "satanist" din Colectiv: Sunt extraordinar de dezamăgit

Ziarul Financiar 29.01.2016

Costi Rădoi a publicat recent pe contul său de pe platforma de socializare Facebook "o scrisoare deschisă adresată statului român, cu privire la kit-ul medical destinat răniţilor din Colectiv". Acesta precizează că şi prietena sa a fost rănită în această tragedie.

"«Dragă» statule român... Sunt unul dintre «sataniştii» care au ars în clubul Colectiv în data de 30-oct-2015. Aşa că din start îţi spun că sunt extraordinar de dezamăgit de tine. Am crezut că «ne luăm ţara înapoi» când am votat un neamţ mut şi plimbareţ, dar n-am făcut altceva decât să votăm alţi lupi îmbrăcaţi în piei de oaie. Vorba neamţului: «ghinion». În urma serii cu pricina, 63 de suflete tinere s-au dus în lumea celor drepţi, pt că angajaţii tăi au făcut acte pe genunchi, preamărind şpaga în detrimentul adevăratei siguranţe a cetăţeanului... ştii tu... aia reală, în care tre’ să trăim şi să fim sănătoşi, nu să fim vânaţi aiurea de rutieră pe stradă, cu radarul prin lanul de porumb. ISU a luat o şpăguţă să treacă cu vederea numărul de ieşiri de urgenţă şi de stingătoare, primăria sector 4 a luat o şpăguţă şi a dat o autorizaţie de restaurant cu 80 de locuri pe scaun, unui club cu sala de spectacole, şi mai sunt... deja le ştii din dosarul deschis", scrie Costi Rădoi.

"Sunt dezamăgit că ai spus că avem de toate şi ne descurcăm, deşi în spital am avut pansamente pentru arşi abia la 4 zile după internare. Medicii din Belgia au declarat clar că o asemenea catastrofă nu poate fi gestionată de către nicio ţară din UE de una singură, deci ar fi trebuit să ceri din prima ajutorul, nu să institui celula de criză cu contact prin e-mail, la 2 luni şi jumătate după eveniment (notificare primită pe mail pe data de 20-ian-2016, cu document ataşat şi datat 14-ian-2016). Sunt dezamăgit pentru că ai spus că vei întocmi 400 de kit-uri în valoare de 2800 lei pentru cei afectaţi, în condiţiile în care ai luat banii de la Crucea Roşie, bani donaţi de către bietul popor pe care-l supui în loc să-l reprezinţi, iar kit-urile încă nu-s de ajuns", mai scrie acesta.

Costi Rădoi spune că, deşi la Elias au fost internaţi mulţi dintre răniţii de la Colectiv, statul român a trimis numai 5 dintre kit-uri la acest spital.

"La mine n-a mai ajuns niciunul, la fel cum n-au mai ajuns nici la alţii. Deci ne izbim de primul paradox idiotic al conducerii tale: pentru aproape 400 de oameni prezenţi la concert, din care au fost victime undeva peste 200, dintre care 63 au decedat, tu ai făcut 400 de kit-uri care... nu au fost suficiente. Cum vine asta statule? 400 de kit-uri n-ajung la 173+ de bolnavi?", spune Costi Rădoi, precizând că "al doilea paradox este preţul".

"Menţionez că în kit trebuia să fie şi un tub de contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însuşit de altcineva, nu ştiu exact... cert e că nu era prezent. Iar preţul, statule, preţul ăla de 2800 lei, care de fapt real este de 1116 lei, nu-mi arată decât faptul că eşti extrem de prost manager al fondurilor (...) Dacă nu eşti un slab manager, atunci eşti foarte bandit şi te-ai gândit că pe lângă taxele şi impozitele (cele mai mari din Europa) şi alte accize (de exemplu, cea mai scumpă benzină din Europa), ai putea pune mâna şi pe banii adunaţi de crucea roşie din donaţii făcute de către oamenii simpli, muncitori, care şi aşa îţi alimentează până la refuz frigiderul, îţi construiesc casele şi-ţi umplu rezervorul, ca tu să ai coloane oficiale, în care mor alţi oameni nevinovaţi, în gropile tale... dar mor în misiune... ai o scuză, ce să zic... însă în faţa noastră nu ţine scuza asta", mai scrie acesta.

Al treilea paradox la care face referire Costi Rădoi este utilitatea acestui kit. "Statule, acest kit conţine chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, mepilex-ul, atrauman-ul, touch hand soap (sapun), protex (alt sapun), şi altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment. Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic (...) Rănile celor externaţi sunt deja închise şi n-ai nicio scuză în a nu şti acest lucru (...) Ştim toţi deja că rănile sunt diverse şi fiecare bolnav are nevoi speciale, deci cum ai ajuns tu la concluzia că toţi avem nevoie de aceleaşi lucruri?", a mai scris Costi Rădoi, precizând că răniţii au nevoie de fonduri, pentru că primesc numai 70-75% din salarii, fiind în concedii medicale. "Dar dau câte 6-700 lei la întreţinere sau gaz, pt că stau cu căldura la 24 grade, neavând termoreglaj în pielea arsă d-abia închisă. Să mai aduc aminte şi de faptul că au trebuit să tocmească oameni pt cumpărături, curăţenie, gătit, pt că cei mai mulţi dintre ei, o bună perioadă de vreme, nu şi-au putut folosi mâinile?", adaugă acesta.

El mai spune că oamenii au donat pentru ca victimele incendiului să fie persoane normale sau cât de cât normale, după o asemenea catastrofă. "Alţi oameni au ieşit în stradă şi au dărâmat un regim de-al tău statule, pt ca tu să numeşti un alt regim format din tehnocraţi, nişte profesionişti, care să reducă acest flagel din România, numit corupţie. Şi ce ai făcut tu cu acest vot de încredere statule? L-ai folosit pe post de hemorzon... ca să păstrăm termenii medicali. Deşi a fost scandal pe tema donaţiilor, nu te-ai sinchisit niciun pic să faci un mic control, să vezi ce dotări pt spitale au fost cumpărate din banii de donaţii. Deşi se vehiculează sute de mii de euro donate spitalelor, noi am dormit în lenjerie îngălbenită sau cu găuri în Elias, lenjerie care nici nu se schimba în weekend. Eu nu am stat în pat pentru arşi, nici prietena mea şi nici ceilalţi care erau deja pe salon. Albumina a fost adusă cu sacrificii, graţie unei persoane minunate, căreia nu-i voi da numele acum, pentru a nu-i crea probleme, dar a venit pe numele ei, prin eforturile ei, nicidecum ale spitalului. Iar acum, tehnocraţii tăi, statule, dau verdicte care de fapt sunt lipsite de profesionalism", adaugă acesta.