Directorul CNAS, care are buget de 26 mld. lei: De ce unele spitale au de toate şi altele nu? Este o problemă de leadership

Autor: Corina Mirea 01.02.2016

Unii pacienţi sunt nevoiţi să plătească din buzunar pentru medicamente şi consumabile deşi sunt asiguraţi, pentru că în unele spitale există un management defectuos al bugetelor, potrivit lui Gheorghe Radu Ţibichi, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Sistemul de sănătate din România, una dintre problemele spinoase ale României, se confruntă cu probleme de „leadership“, admite unul dintre şefii instituţiei care împarte anul acesta un buget de peste 26 de miliarde de lei.

„Sunt spitale şi spitale. Suntem convinşi că în realitate există spitale care nu asigură o execuţie bună a bugetului propriu, dar acest lucru ţine exclusiv de managementul spitalului respectiv. De ce în unele părţi se poate? Adică, de ce unele spitale de acelaşi profil au de toate şi se gestionează foarte bine şi altele nu? Este posibil să fie probleme de management, este posibil să existe cheltuieli mai mari decât veniturile (…) Avem 17,4 milioane de asiguraţi din 20 de milioane de locuitori“, a spus Gheorghe Radu Ţibichi într-un interviu acordat ZF, întrebat de ce există încă situaţii în care pacienţii (parte din ei contribuabili la bugetul de sănătate) ajung să cumpere medicamente sau alte produse sanitare în spitale pentru propriul tratament.