Brokerii fondurilor străine au asigurat jumătate din tranzacţiile de la bursă

Autor: Roxana Pricop 02.02.2016

Mai bine de jumătate din tranzacţiile cu acţiuni în valoare de 1,2 miliarde de lei din luna ianuarie au fost inter­me­diate de patru mari firme de brokeraj, ai căror principali cli­enţi sunt fondurile străine de investiţii, oferind astfel in­dicii despre cine a făcut piaţa în cel mai slab debut de an din 2009 încoace.

Clasamentul celor mai activi brokeri în luna ianuarie este condus de firma cehă de brokeraj Wood&Co şi Swiss Ca­pital, cel mai mare broker cu acţionariat românesc. Competiţia dintre cei doi este extrem de strânsă, având în vedere că bro­kerii cehi au luat primul loc pe podium la o diferenţă de ru­laj de doar 11 milioane de lei. Wood&Co a intermediat în ia­nua­rie tranzacţii cu acţiuni de 218 milioane de lei, echi­valente unei cote de piaţă de 17,3%. Swiss Capital, firma cu ac­ţionariat românesc, a intermediat tranzacţii de 207 mil. lei, echivalente unei cote de 16,4%.

„Am remarcat în ianuarie o creştere a activităţii brokerilor internaţionali fără prezenţă în România în detrimentul brokerilor locali. În aparenţă pare bine, dar cred că este un fenomen negativ pentru evoluţia pe termen lung a bursei atât timp cât nu avem creşteri de volum odată cu implicarea lor la Bucureşti“, a spus Bogdan Juravle, directorul general şi acţionar alSwiss Capital.