​Moneda naţională se apreciează puternic pe interbancar în faţa euro. “Am putea vedea pragul de 4,50 de lei testat în zilele următoare”

Autor: Liviu Popescu 02.02.2016

Cursul de schimb leu-euro afişa în această dimineaţă în jurul orei 10:00 un nivel de 4,50 lei pe interbancar, faţă de referinţă anunţată ieri de BNR de 4,53 de lei.

Pe de altă parte, dolarul american afişa pe interbancar un nivel de 4,13 lei. Ieri, BNR cotase dolarul american la 4,17 lei.

“Saltul puternic al lichidităţii din piaţa de vineri şi de luni, cu volumele cele mai mari de la jumătatea anului trecut, sugerează că mişcarea leului ar fi ghidată de ordine comerciale majore. Dacă interesul de vânzare al euro/leu va continua, am putea vedea pragul de 4,50 testat în zilele următoare, posibil chiar astăzi”, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Euro s-a apreciat în anul 2015 cu doar 0,9% în faţa leului, în timp ce dolarul american şi francul elveţian au fost performerii anului cu câştiguri de două cifre. La polul opus, respectiv monedele care au înregistrat cele mai mari deprecieri faţă de moneda românească se poziţionează rubla rusească şi hryvna ucraineană.