Cei mai îndatoraţi şi cei mai chivernisiţi: raportul credite/depozite varia anul trecut de la 160% în Gorj la 55% în Harghita

Autor: Liviu Popescu 03.02.2016

Majorările salariale din sectorul bugetar şi reducerile de taxe, măsuri care s-au reflectat în creşterea consumului, au avut consecinţe anul trecut şi în activitatea bancară.

Raportul credite/depozite la nivel naţional a fost anul trecut în scădere faţă de 2014, semn că s-a re­luat cre­ditarea. Însă cel mai im­portant element în creditarea popu­laţiei şi a companiilor dintr-un judeţ ră­mâ­ne gradul de dezvoltare al aces­tu­ia. Unde dau bancherii cele mai multe cre­di­te şi unde atrag cele mai multe depozite?

Gorj, Iaşi şi Bihor sunt judeţele care ocupă podiumul clasamentului ce­lui mai ridicat nivel al raportului dintre îm­pru­mu­turile acordate de bancheri popu­laţi­ei şi companiilor şi depozitele atra­se de la aceste două categorii de cli­enţi din ju­de­ţul respectiv. Astfel, ra­portul cre­di­te/depozite afişa la finele anu­lui 2015 un nivel de 161% în Gorj, cel mai ridicat nivel din cele 41 de judeţe din România.