Cum a evoluat leul în prima lună din 2016, anul în care moneda românească poate fi pusă la încercare

Autor: Liviu Popescu 04.02.2016

Moneda naţională a început liniştit 2016 - an care va pune la încercare leul, având în vedere cele două rânduri de alegeri, în ianuarie fiind înregistrate deprecieri practic nesemnificative în faţa monedei europene şi în faţa dolarului american.

Astfel, euro a câştigat pe par­cur­sul lunii ianuarie doar 0,2% în faţa leului, cursul ur­când de la o paritate de 4,52 lei/euro la 4,53 lei/euro.

Tot­oda­tă, leul s-a depreciat cu 0,1% în faţa dola­ru­lui american, cotaţia ajungând de la 4,14 lei/dolar la finele anului trecut la 4,15 lei/do­lar. În faţa francului elveţian, moneda naţio­na­lă s-a apreciat cu 2,3%, cursul coborând la 4,08 lei/franc elveţian.

La polul opus, moneda românească s-a apreciat în faţa hryvnei ucrainene şi a zlotului polonez cu 6% şi, respectiv, 3,7%.

Hryvna ucraineană îşi continuă picajul început în urmă cu doi ani în faţa euro, ceea ce se reflectă şi pe piaţa valutară locală. Economia Ucrainei este martora propriei pră­buşiri în condiţiile în care în estul ţării încă mai sunt conflicte cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de guvernul de la Kremlin.