Sistemul de economisire-creditare pentru locuinţe se găseşte în top trei în produsele de economisire preferate de austrieci, cehi şi croaţi. În România corectitudinea sa este pusă sub semnul întrebării de Curtea de Conturi, care acuza ca este folosit fraudulos

Autor: Liviu Popescu 04.02.2016

Sistemul de economisire-creditare pentru locuinţe, de inspiraţie germanică şi care presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă  de mai mulţi ani, se găseşte în top trei produse preferate de economisire de către clienţii din Austria, Cehia sau Croaţia, ceea ce sublinează maturitatea la care acest sistem a ajuns ţn aceste ţări. De exemplu, sistemul de economisire creditare este prezent ţn Cehia din 1993.

Pe piaţa din România, sistemul de economisire creditare a fost adus în anul 2004 de către austriecii de la Raiffeisen. În prezent, BCR Locuinţe este cea mai mare dintre cele două bănci de economisire-creditare de pe plan local, chiar dacă şi-a început activitatea cu patru ani în urma Raiffeisen.

În România, sistemul presupune economisirea constnată pe o perioadă de cinci ani, faţă de o perioadă de şase ani cât este în Cehia, determinat pentru acest lucru fiind faptul că atunci când sistemul de economisire-creditare a apărut pe piaţa locală, economia românească avea un nivel ridicat al inflaţiei, ceea ce a determinat ca în cazul produsului de economisire-creditare contractul să aibă o durată  mai mică decât în alte ţări în care era prezent deja.

Modelul de business al băncilor pentru locuinţe mizează pe ajutorul statului, care oferă o primă de 25% din suma economisită într-un an. Spre comparaţie, în Cehia prima de la stat a scăzut treptat, astfel că de la 25% cât era în perioada 1993-2003, când erau mai mult de şase milioane de contracte încheiate, s-a ajuns la 15% în perioada 2004-2010 pentru ca de atunci şi până în prezent prima de la statul cehesc să fie de 10%.         

În România, prima de la stat este de 25%, ceea ce înseamnă că cine economiseşte 1.000 de euro într-un an primeşte 250 de euro de la Stat. Însă corectitudinea acestui sistem este pusă la îndoiala chiar de Curtea de Conturi care suspectează cele două bănci de economisire-creditare că şi-ar fi vândut produsele către copii şi vârstnici, adică celor care nu se încadrează în această schemă, iar sistemul a fost folosit doar pentru a extrage prima de la stat şI nu pentru construcţia de locuinţe aşa cum a fost prevăzut. Astfel, Curtea de Conturi afirmă că banii nu au fost folosiţI în scopul locative, iar băncile au aplicat într-un mod defectuos cadrul legal.

În Cehia, orice cetăţean al ţării poate participa la schema de economisire-creditare. Băncile de economisire-creditare de aici trimit anual cereri pentru toţi clienţi care sunt eligibili pentru prima de la stat. Ulterior, statul trimite banii în termen de două luni de când a primit cererea. 

Care sunt condiţiile sistemului de economisire-creditare în Cehia?

Clientul nu are dreptul folosi economisirile pentru o perioadă de şase ani, în caz contrar pierzând dreptul la prima din partea statului. Clientul poate să retragă banii din depozite, inclusiv banii din dobânzi şi prima de la stat după ce perioada minimă de economisire (şase ani) a expiat şi îşi poate folosi banii pentru orice doreşte. Dacă clientul ia un împrumut atunci el poate să folosească prima de la stat mai devreme. Clientul din acest ca trebuie să demonstreze folosinţa banilor pentru scopuri locative.