Olteanu, BNR: Prima Casă trebuie exceptată din legea dării în plată; tinerii, afectaţi cel mai mult

Autor: Marius Oncu 05.02.2016

"Nu ne aşteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată. (...) Consecinţele bilanţiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislaţiei, pentru că băncile sunt reglementate prudenţial, printr-o directivă europeană, care obligă instituţiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanţiile necesare. Consecinţele legii în actuala formă nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce să ceară darea în plată, ci se vor vedea la momentul adoptării legii", a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Cerinţele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pieţei, a spus el. Băncile ar putea cere aducerea de garanţii imobiliare suplimentare, iar garanţiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru că nu mai pot fi luate în calcul, fiind revocabile de către debitor.

"Nu se acceptă garanţii revocabile. Băncile sunt obligate să mărească avansul, în măsura în care instrumentul acesta al dării în plată va fi reglementat astfel. Există probabilitatea ca pe piaţa liberă a creditului, un număr mai mic de persoane să se califice pentru împrumut, dacă este adoptată legea în forma actuală", a afirmat el.

Cel mai puternic afectaţi vor fi tinerii, care nu deţin în general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul.

"Este şi aici un transfer de avere ca şi în cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care şi-au luat deja creditul şi acum poate doresc să plătească mai puţin pentru el şi care sunt în general generaţia mea sau cele mai mature, către generaţiile mai tinere. Generaţiile tinere nu mai au acces la credite în aceleaşi condiţii mai facile, pe care le-au avut generaţiile anterioare, datorită instituirii genului acestuia de reglementare", a declarat viceguvernatorul.

Pe piaţa creditului Prima Casă condiţiile sunt diferite, fiind pusă sub semnul întrebării existenţa programului.

Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casă este posibil în condiţiile în care există un risc mai redus pentru bancă, datorat garanţiei statului.

"O garanţíe nu poate fi decât irevocabilă. În momentul în care o garanţie a statului poate fi anulată prin voinţa unui terţ, care este debitorul, atunci ar însemna că băncile dau credite prima Casă fără garanţia statului, ceea ce este imposibil", a adăugat oficialul BNR.

Prima Casă nu poate exista decât în măsura în care garanţia este menţinută, a spus el.

"De aceea, unul dintre primele lucruri care considerăm noi oportun să fie modificate în această legislaţie este exceptarea explicită a creditului prin Prima Casă", a declarat Olteanu.

Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.