Mandatul consiliului de supraveghere al BCR expiră în aprilie

Autor: Claudia Medrega 08.02.2016
Mandatul celor şase membri ai consiliului de supraveghere al BCR, care monitorizează activita­tea conducerii executive a celei mai mari bănci de pe piaţa locală, ex­piră în luna aprilie, când am putea să vedem prelungiri de mandate, dar şi noi membri.

BCR are o poziţie vacantă în consiliul de supraveghere, după cum reiese şi din informaţiile prezentate pe site-ul băncii. Con­si­liul este format din şapte membri, numiţi pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi aleşi pe noi perioade de trei ani.

În prezent, conducerea consi­liu­lui de supraveghere al BCR este asigurată de Manfred Wim­mer şi Andreas Treichl, care au avut mai multe mandate. În 2013, Wim­mer, fost vicepreşedinte exe­cutiv pe financiar al Erste Group, a fost numit preşedinte al con­siliului de supraveghere al BCR în locul lui Andreas Treichl, şeful grupului Erste. Treichl a rămas „supra­ve­ghetor“ direct al BCR din poziţia de vicepreşedinte al con­siliului, făcând practic rocada cu Wimmer, fostul ocupant al acestei poziţii.

Wimmer, artizanul privatizării BCR, a fost şi CEO interimar al băncii în perioada 2007 - 2008, când a demarat planul de inte­gra­re. El s-a ocupat timp de aproape 10 ani de strategia Erste de extin­dere în regiune, cel mai mare pro­iect fiind participarea la priva­tizarea BCR în 2005.

Din Consiliul de supraveghere al BCR mai fac parte Gernot Mittendorfer, de­venit vicepreşedinte exe­cutiv pe financiar al Erste Group în lo­cul lui Manfred Wim­mer, şi americanul Brian O’Neill, care a lucrat pentru JP Mor­gan şi pentru banca de in­vestiţii Lazard Inter­national.

Cei doi au fost numiţi în 2013 mem­brii în consiliul de supraveghere al BCR şi rămâne de văzut dacă vor primi un nou mandat de trei ani.

Singurul român rămas în structura de su­praveghere a BCR este Tudor Ciurezu, preşedinte şi director general al SIF Oltenia, care nu şi-a vândut acţiunile la BCR.

Andreas Got­tschling a ajuns în vara anului trecut în con­siliul de supra­ve­ghere al celei mai mari bănci din România. El lu­crea­ză pentru Erste din 2013, fiind recrutat de la Deutsche Bank, unde s-a ocupat tot de ma­nagementul riscului.

Florin Pogonaru şi Herbert Juranek nu mai fac parte din consiliul de supraveghere al BCR de la finalul anului 2014. Ei au plecat după şase şi respectiv opt ani în funcţiile respective.

Erste, acţionarul majoritar al BCR, a decis în 2015 numirea lui Sergiu Manea la conducerea executivă a celei mai mari bănci româneşti, începând din toamna anului trecut.

 

Ce rol are consiliul de supraveghere:

- supraveghează activitatea conducerii executive, precum şi respectarea prevederilor legii, ale actului constitutiv al băncii şi hotărârilor AGA;

- este format din şapte membri, numiţi pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi aleşi pe noi perioade de trei ani;

- stabileşte, monitorizează şi evaluează periodic structura şi eficacitatea cadrului de administrare a activităţii băncii;

- aprobă şi revizuieşte în mod periodic strategia generală de afaceri, strategia de risc şi politica generală de management al riscurilor la nivelul băncii;

- aprobă şi evaluează politica cu privire la riscul de conformitate şi modul de implementare; aprobă liniile directoare privind politica de personal şi structura organizaţională a băncii.