Raport Eurostat: Şapte din zece tineri români stau în gospodării supraaglomerate şi se confruntă cu lipsa unei locuinţe

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.02.2016

Aproape 70% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani locuiesc în gospodării supraaglomerate, după cum se arată într-un raport Eurostat pentru anul 2013.

România se află pe ultimul loc la acest indicator, fiind precedată de Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Polonia. Prin acest rezultat, România se înscrie în rândul statelor europene în care mai mult de jumătate dintre tineri trăiesc în locuinţe cu mai multe persoane, celelalte ţări fiind Letonia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi Ungaria.

La polul opus României, în Belgia doar 3% dintre tineri trăiesc în gospodării prea mici pentru numărul de locatari.

Potrivit raportului Eurostat, o gospodărie supraaglomerată înseamnă că persoanele de peste 18 ani, cuplurile, perechile de persoane de acelaşi sex cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani sau perechile de copii mai mici de 12 ani nu au cel puţin o cameră la dispoziţie exclusiv pentru ei.

„Este o problemă de cultură, dar şi una economică, pentru că are loc o suprapunere de curbă demografică peste una economică. Nu există autonomie economică şi locuri de muncă“, spune Dumitru Borţun, profesor universitar doctor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

De aceeaşi părere este şi analistul economic Aurelian Dochia, care consideră că lipsa unei slujbe îi forţează pe tineri să rămână cu părinţii până la vârste mai înaintate: „Tinerii nu au posibilitatea să aibă o locuinţă proprie. Asta ţine de nivelul de dezvoltare al României, care se traduce în toate condiţiile de trai. În plus, pe perioada crizei, în multe ţări se observă fenomenul întârzierii desprinderii tinerilor de familie.“

La nivelul Uniunii Europene, dintre cele 90,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani (valoare înregistrată în 2013), 27% locuiesc în gospodării supraaglomerate, ceea ce înseamnă 17,9% din întreaga populaţie.

Raportul Eurostat mai arată că, în 2013, 7,7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani din Uniunea Europeană s-au confruntat cu lipsa unei locuinţe la un moment dat. România ocupă ultimul loc şi în acest clasament, peste 30% din populaţia tânără întâmpinând problema găsirii unei locuinţe.

Aceste rezultate vin în contextul în care salariul mediu din România este de doar 1.800 de lei pe lună, de circa cinci ori mai mic decât media Uniunii Europene, după cum arată calculele ZF pe baza datelor institutului de statistică european Eurostat.