TotalSoft: România nu se poate baza pe imigranţii din ţările vecine pentru a rezolva problema resurselor umane din industria IT

Autor: Ioana Nita 09.02.2016

TotalSoft, compania locală specializată în furnizarea de soluţii software de business, a ajuns anul trecut la o echipă de 450 de angajaţi, cu 70 mai mulţi faţă de anul anterior, majo­ri­ta­tea fiind recrutaţi după efectuarea stagiului de internship din cadrul organizaţiei, în con­di­ţiile în care în prezent lipsa forţei de muncă spe­cializată este principala proble­mă în industria IT. 

„Anul trecut am angajat circa 70 de oameni, dar foarte greu. Recrutarea este pro­ble­ma numărul unu la ora actuală a companiei noas­tre. Motivul principal este că nu sunt sufi­ciente resurse, iar România nu are un val de emigranţi din Moldova, Bulgaria, Turcia sau Grecia care să dorească să lucreze la noi“, a declarat pentru ZF Liviu Drăgan, CEO şi fon­da­tor al TotalSoft. El a adăugat că astfel pro­blema deficitului de forţă de muncă se răs­frân­ge asupra întregii industrii producătoare de software din România.

Pe piaţa locală de profil cererea pentru spe­cialişti IT este de circa 12.000 de persoane, în timp ce oferta este de doar 8.000, potrivit sur­selor din piaţă.

Problema lipsei de forţă de muncă spe­cia­li­zată a fost soluţionată până acum de TotalSoft prin programul de internship pe care îl derulează anual.

„Noi rezolvăm problema de recrutare cu ini­ţiativele de internship. Majoritatea celor recru­taţi anul trecut au fost interni“, a precizat Drăgan. TotalSoft a ajuns anul trecut la afaceri de 24 de milioane de euro, circa 40% din acestea fiind generate de proiectele obţinute pe plan internaţional.