Vicele SIF Moldova: Ne menţinem expunerea pe Petrom

Autor: Roxana Pricop 10.02.2016

Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova (SIF2), spune că societatea are în plan să îşi menţină expunerea pe acţiunile OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat puternic în ultimul an din cauza prăbuşirii barilului de petrol la minime.

La finalul anului trecut, acţiunile Petrom erau a patra cea mai mare investiţie din portofoliul SIF-ului, cu o pondere de 4% în activele totale de 1,5 miliarde de lei. Titlurile Petrom s-au depreciat cu 35% în ultimele 12 luni, astfel că reducerea expunerii pe acest emitent ar însemna pentru SIF2 marcarea pierderilor. Din rândul SIF-urilor, SIF Oltenia are cea mai mare expunere pe acţiunile Petrom, de 13,6% din activele totale, potrivit raportărilor detaliate la 30 septembrie 2015.

„Ne menţinem expunerea pe Petrom, companie puternic ancorată la economia locală şi consumul intern, dar care, din cauza prăbuşirii cotaţiei internaţionale a barilului, a avut de suferit. Businessul Petrom nu este doar extracţie de petrol, ci înseamnă şi rafinare, producţie de gaze şi de electricitate. Odată cu calmarea pieţelor internaţionale şi cu stabilizarea preţului la petrol, mă aştept ca cotaţia acţiunilor Petrom să revină pe trend ascendent“, a declarat pentru ZF vicepreşe­dintele SIF Moldova.

WikiZF: Profilul companiei  OMV Petrom

Cea mai mare investiţie din portofoliul SIF2 sunt acţiunile Banca Transilvania, circa 8,3% din capitalul instituţiei de credit. Acestea deţin o pondere de 39% din activele totale ale SIF-ului. Acţiunile TLV s-au apreciat cu 24% în ultimele 12 luni.

Cele mai mari profituri raportate de SIF-uri pentru 2015 aparţin SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova, în valoare de 133 milioane de lei şi respectiv în valoare de 115,6 milioane de lei. Raportat la 2014, câştigul SIF2 s-a ajustat cu minus 50%. În 2014, câştigul record de 230 mil. lei al SIF Moldova a fost alimentat de vânzarea acţiunilor Erste Bank. SIF2 a primit acţiunile la grupul austriac Erste Bank în contul participaţiei de 6% pe care a deţinut-o la BCR. În schimb, SIF2 a cumpărat acţiuni la Banca Transilvania.

Luând în calcul o rată de distribuţie de 22% din profit, similară anului trecut, ar rezulta dividende de circa 25 de milioane de lei la SIF Moldova (0,024 lei/titlu), în scădere faţă de anul trecut. Anul trecut SIF Moldova (SIF2) a preferat să-şi recompenseze acţio­narii cu dividende şi acţiuni gratuite. La 31 decembrie 2015, SIF-ul avea lichidităţi de 91 milioane de lei în depozite bancare, astfel că după distribuţia dividendelor ar rămâne cu 66 milioane de lei în conturi.