OMV anunţă vânzarea operaţiunilor din Turcia pentru a face faţă preţurilor scăzute la petrol

Autor: Bianca Dorobanţu 12.02.2016

Compania austriacă OMV a anunţat vânzarea reţelei de benzinării din Turcia, Petrol Ofisi, în condiţiile în care cea mai mare companie de energie din Europa Centrală încearcă să facă rost de cash pentru a se pregăti pentru o lungă perioadă de preţuri reduse la petrol, scrie Bloomberg.

OMV este în stadiul de a găsi consultanţi pentru vânzarea a 100% din acţiunile companiei din Turcia, care operează 1,785 de staţii petroliere în Turcia şi deţine cea mai marea capacitate de stocare de benzină şi petrol din ţară.

„OMV lucrează în general într-un business integrat, în care activităţile de exploatare, rafinare şi distribuţie sunt legate, ceea ce nu am reuşit să ajungem să facem în Turcia”, a spus Robert Lechner, purtătorul de cuvânt al OMV.

OMV are ca obiectiv reducerea cheltuielilor cu până la 15% în anul acesta, ia în calcul reduceri de personal şi încearcă să facă rost de mai mult cash pentru a rezista scăderii preţurilor la petrol.

Piaţa bursieră din Viena a primit bine vestea, acţiunile companiei crescând cu 3,8%, până la 22,27 euro.

Acţiunile companiei au scăzut cu 15% anul acesta şi cu 5% în ultimele 12 luni, iar capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la 7,3 miliarde de euro.

OMV a cumpărat 54% din Petrol Ofisi, pentru 1,3 miliarde de dolari în 2010 şi apoi a ajuns la 96% în achiziţii succesive.

Acţiunile Petrom au scăzut cu 1,6% astăzi, iar de la începutul anului au scăzut cu 5%.

OMV deţine Petrom în România.