Iohannis îi încurajează pe investitorii germani să vină în România

Autor: Ana Maria Lazăr 12.02.2016

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Bavariei, Horst Seehofer, au discutat vineri, la Munchen, despre probleme de colaborare politică, revigorarea Comisiei mixte româno-bavareză, atragerea de investiţii, dar şi despre criza migraţiei.

"Am atins atât probleme de colaborare economică, cât şi probleme de colaborare politică, şi aşa cum a subliniat domnul prim-ministru Seehofer, dorim amândoi să revigorăm Comisia mixtă româno-bavareză, comisie guvernamentală pentru a înlesni foarte multe proiecte comune. De asemenea, am discutat şi despte modalităţi de a ajunge la o activitate economică mai intensă, de a încuraja investitori din Bavaria să vină în România şi, sigur, firme româneşti să colaboreze cu parteneri din Bavaria", a declarat preşedintele în timpul conferinţei de presă comune cu oficialul bavarez.

Întrebat ce avantaje prezintă România pentru investitori, preşedintele a spus că în ţară se află deja un număr important de investitori bavarezi şi că "nu e un secret" că aceştia sunt atraşi de costuri salariale mici,
însă şi formarea profesională este foarte bună.

"România a devenit în ultimii zece ani, dar şi înainte de ultimul deceniu, un punct economic foarte atrăgător pentru investitori. S-a observat o evoluţie, nu este un secret că, în România, costurile salariale nu sunt
foarte mari şi acest lucru atrage investitori, dar şi formarea profesională este foarte bună în România, precum şi etica de muncă. (...) Această tendinţă trebuie păstrată şi chiar consolidată", a spus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a amintit de scăderea TVA, creşterea economică şi estimările de creştere pentru 2016. "Climatul investiţional din România este bun, acest lucru a fost posibil şi prin noi legi fiscale, avem un context stabil, am scăzut TVA-ul. România a înregistrat o creştere economică de 4% în anul precedent, iar anul acesta se estimează a fi la fel. În acest context, pot spune că România este un loc atractiv pentru investitorii din Bavaria", a mai declarat Klaus Iohannia.

Prim-ministrul landului Bavaria a anunţat că după alegerile parlamentare din România, Comisia Comisie guvernamentală mixtă îşi va reîncepe activitatea şi că există "un potenţial imens" în IT, construcţia
automobilelor, furnizarea de automobile şi tehnologii de mediu.

"Este în interesul nostru să intensificăm această colaborare şi, după cum am mai spus, ar fi un avantaj pentru ambele ţări. Şi pentru că domnul preşedinte a menţionat creşterea economică a României, în Germania această creştere economică a fost de 0,3% în anul precedent, deci aici, prin această comparaţie, observăm ce dinamici există în România", a mai spus Horst Seehofer.

Un alt punct pe agenda discuţiilor a fost comunitatea românească din Bavaria, care "constituie un pod între România şi Bavaria".

Cei doi oficiali au discutat şi despre criza migraţiei care "loveşte Bavaria mai mult decât loveşte România", iar preşedintele a reiterat solidaritatea României şi opinia că graniţele externe ale Uniunii trebuie securizate.

De asemenea, Iohannis a transmis condoleanţe pentru victimele accidentului feroviar din Bavaria, spunând: "Noi, în România putem să înţelegem foarte bine durerea care s-a produs datorită acestui accident".

La rândul său, Horst Seehofer, a spus că l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru "succesele remarcabile înregistrate" de România şi remarcate şi de Comisia Europeană.

"L-am felicitat pe domnul preşedinte în discuţia noastră pentru succesele remarcabile înregistrate în România, aceste succese au fost lăudate şi de către Comisia Europeană. Am convenit să revitalizăm colaborarea foarte bună între Bavaria şi România şi dorim să facem acest lucru reîncepând actvitatea în cadrul Comisiei guvernamentale mixte. Domnul preşedinte m-a invitat în România într-o vizită pe care o voi onora", a spus Seehofer.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Conferinţa de securtitate de la Munchen în perioada 10 – 14 februarie, dar face şi o vizită de lucru în landul Bavaria.