Forţele turce au atacat poziţii ale kurzilor în Siria

Autor: Roxana Maciuca 14.02.2016

Bombardamentele au fost lansate de Turcia sâmbătă după ce militanţii kurzi sirieni, cu ajutorul raidurilor efectuate de Rusia, au preluat controlul asupra unei baze militare aeriene, din oraşul Azaz, în apropiere de frontiera cu Turcia.

"Atacul de azi (sâmbătă) a avut loc în virtutea angajamentului de a lupta împotriva forţelor care reprezentau o ameninţare pentru oraşul Azaz şi împrejurimile acestuia", a declarat premierul turc la televiziunea publică TRT Harber.

Un oficial al kurzilor a declarat că baza militară Menagh a fost capturată de grupul Jaysh al-Thuwwar, afliat mişcării kurde, şi nu de YPG, ambele grupări aparţinând alianţei Forţele Democratice din Siria.

Atacul Turciei asupra YPG vine şi în contextul în care există neînţelegeri cu SUA în privinţa acestei grupări. Statele Unite consideră YPG o grupare rebelă, oferindu-i ajutor în lupta împotriva forţelor regimului Assad, în timp ce Turcia o consideră grupare teroristă la fel ca pe PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan - care comite atacuri teroriste în Turcia.

John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, a îndemnat Turcia şi rebelii kurzi sirieni să nu comită atacuri reciproce, ci să se concentreze pe lupta împotriva "ameninţării comune" reprezentate de organizaţia teroristă Stat Islamic care controlează vaste arii din Siria.

"Am solicitat kurzilor sirieni şi altor forţe afiliate YPG să nu profite de pe urma unei situaţii neclare şi să cucerească noi teritorii", a precizat Kirby. "Am fost informaţi, de asemenea, de atacuri armate comise de Turcia şi i-am solicitat să înceteze aceste atacuri", a adăugat Kirby.

Davutoglu a solicitat ca baza militară aeriană Menagh să fie evacuată, declarând că a apelat la vicepreşedintele american Joe Biden să intervină şi argumentând că YPG este o estensie a PKK şi o ameninţare directă pentru Turcia.

"Vom reacţiona la fiecare pas (făcut de YPG)", a declarat premierul turc. "Gruparea YPG se va retrage imediat din Azaz şi din împrejurimi şi nu va mai veni aproape de această zonă vreodată", a avertizat Davutoglu.