Consolidarea acţiunilor suspendă SIF Moldova de la tranzacţionare, dar nimeni nu ştie pentru cât timp

Autor: Roxana Pricop 15.02.2016
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a suspendat vineri 12 februarie acţiunile SIF Moldova (SIF2) de la tranzacţionare, în baza prevederilor din Codul BVB ce stabilesc că operatorul de piaţă poate decide suspendarea unui emitent în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor).

La închiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, SIF Moldova a emis un raport curent prin care a comunicat pieţei că a con­si­derat necesară suspendarea acţiunilor de la tran­zacţionare atât la prima dată de înre­gistrare - 15 februarie - cât şi la a doua dată de înre­gistrare - 30 martie - pentru opera­ţiunea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor.

În acelaşi raport, SIF-ul menţionează că în ceea ce priveşte perioada de suspendare a acţiunilor, inclusiv posibilitatea menţinerii suspendării în intervalul dintre cele două date de înregistrare, SIF Moldova a comunicat opiniile sale către BVB. Unii investitori au înţeles că acţiunile SIF2 ar putea fi suspendate timp de 45 de zile, perioada cuprinsă între cele două date de înregistrare pentru acţionari.

„Acţiunile trebuie suspendate de la tranzacţionare cât mai puţin, doar câteva zile, când au loc cele două date de înregistrare. În niciun caz nu ne dorim suspendarea timp de 45 de zile. Vineri am avut însă discuţii cu ASF şi BVB care au sugerat că suspendarea de la tranzacţionare ar trebui menţinută şi în perioada cuprinsă între cele două date de înregistrare. Vom clarifica cât timp vor fi suspendate acţiunile SIF2 în zilele următoare”, a spus Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Pe 13 ianuarie, acţionarii SIF Moldova au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) consolidarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni. Prezenţa la AGEA a fost de 30,67% din acţionarii cu drept de vot, iar decizia a fost aprobată cu o majoritate de 99%. Capitalul social de 103,8 milioane de lei este împărţit în prezent la 1,038 miliarde de acţiuni, iar după consolidare va fi împărţit la 41,5 milioane de titluri, pentru fiecare acţiune nouă urmând să fie consolidate 25 de titluri.

Pe de altă parte, Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care a blocat procedura de înregistrare a hotărârilor AGEA la Registrul Comerţului, declară că „este cel puţin incorectă faţă de investitori şi de piaţă suspendarea acţiunilor pe parcursul întregii zile de tranzacţionare, pe un motiv pueril şi care nu are niciun impact real asupra investitorilor. În acest context, este cel puţin discutabilă şi atitudinea BVB de a accepta suspendarea pe durata întregii zile, în condiţiile în care însăşi BVB a promovat insistent ideea că emitenţii sunt încurajaţi să realizeze raportări curente în cursul zilei, fără a mai atrage suspendări de la tranzacţionare”.

Acţionarii SIF Moldova au aprobat procedura de consolidare a valorii nominale, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire de aport la capitalul social. Restituirea aportului la capitalul social ar urma să se facă la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.