Curăţirea bilanţurilor continuă. BCR pregăteşte vânzarea unui alt pachet de credite neperformante

Autori: Claudia Medrega , Cristina Roşca 15.02.2016

BCR, cea mai mare bancă locală, negociază vânzarea unui alt portofoliu de credite neperformante (NPL), după ce la finele anului trecut a perfectat cea mai mare tranzacţie cu NPL-uri, cedând un pachet cu o valoare nominală de 1,2 mld. euro.

Banca negociază cu APS vânzarea no­ului portofoliu de neperforman­te, potrivit unor surse apro­piate discuţiilor. În ultimii doi ani, BCR a încercat să facă curăţenie în bilanţ şi a vândut pachete de credite neper­formante de circa 2 mld. euro, însă mai are împru­muturi rele de care trebuie să scape. Banca ar mai avea de vândut împrumuturi ne­per­formante de peste 1 mld. euro.

BNR a recomandat băncilor să-şi cureţe mai repede bilanţurile pentru a putea relua creditarea. Totodată, grăbirea curăţării bilan­ţu­lui BCR de neperformante este posibil să fi fost sugerată şi de Erste Bank, principalul acţionar, care îşi doreşte ca banca să se concentreze pe creşterea businessului. În ianuarie, Jozef Sikela, membru al boardului Erste responsabil de zona de corporate, spunea că BCR va continua să vândă pachete de credite neperformante în valoare de peste un miliard de euro, pentru ca ulterior să urmărească creşterea businessului şi a creditării.