Piaţa de telefoane inteligente la 11 luni din 2015. Apple vinde doar 6% din smartphone-uri în România, dar încasează 20% din bani

Autor: Adrian Seceleanu 16.02.2016

Din 2,6 milioane de smartphone-uri comercializate în România în perioada ianuarie - noiembrie 2015, peste un milion au fost livrate de Samsung.

Compania americană Apple, care vinde într-un an pe piaţa din România circa 6% din numărul total de smartphone-uri - aproximativ cât vinde Samsung într-o singură lună în sezonul de vârf -, reuşeşte totuşi să colecteze aproximativ 20% din chel­tu­ie­lile totale cu te­le­foanele in­teli­gente ale ro­mâ­nilor, conform datelor dintr-o cerce­tare de pia­ţă pentru pri­mele 11 luni din anul 2015 obţinută de ZF.

Având un portofoliu restrâns de modele care se poziţionează în segmentul premium, Apple a vândut în perioada menţionată în România aproximativ 150.000 de iPhone-uri cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, conform sursei menţionate.

Spre comparaţie, gigantul sud-coreean Samsung a obţinut circa 46% din sumele cheltuite români pe smartphone-uri (peste 230 mil. euro) comercializând însă peste un milion de terminale inteligente, adică 40% din piaţa totală. Diferenţa este dată de structura diferită a portofoliilor de telefoane ale celor două companii, respectiv de ponderea mare a telefoanelor Samsung cu preţ mai mic.