Datoria băncilor s-a redus în 2015 pe scadenţele lungi şi s-a majorat pe termen scurt

Autor: Claudia Medrega 17.02.2016

Datoria externă a băncilor, care include liniile de finan­ţare acordate de acţionarii străini filialelor locale, s-a redus anul trecut cu 1,4 mld. euro, la circa 15 mld. euro, declinul fi­ind determinat de reducerea expunerii băncilor pe termen lung.

Stocul de datorie pe termen lung s-a diminuat anul tre­cut cu 2,7 mld. euro, coborând  la 10 mld. euro. Datoria externă pe termen scurt a băncilor a făcut anul trecut un salt de circa 1,35 mld. euro faţă de 2014, urcând la 4,8 mld. euro. Creşterea îndatorării pe termen scurt poate să apară inclusiv pe fondul reorientării unor surse atrase pe termen lung către scadenţe mai scurte.

Datoria externă totală pe termen scurt, care reprezintă împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni, s-a apropiat anul trecut de 20 mld. euro şi a ajuns să reprezinte aproximativ 62% din rezerva valutară a BNR. Datoria externă pe termen scurt a fost principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul anului 2008. Raportul dintre datoria externă pe termen scurt şi rezerva de valută este departe de vârful de aproximativ 90%, atins în noiembrie 2008, când analiştii străini avertizau că BNR ar risca să îşi epuizeze întreaga rezervă dacă ar încerca să acopere ieşirile de valută.