Investitorii pot tranzacţiona din nou SIF Moldova

Autor: Roxana Pricop 18.02.2016

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au re­venit ieri la tranzacţionare după trei şe­dinţe de suspendare, în condiţiile în care luni 15 februarie a fost prima dată de înregistrare pentru operaţiunea de con­solidare a valorii nominale a ac­ţiu­nilor de la 0,1 lei la 2,5 lei prin reducerea numă­rului total de acţiuni.

Vineri 12 februarie, când au fost sus­pendate ac­­­ţiunile de la tran­zac­ţio­na­re, nu era clar cât timp va dura suspendarea, mai mult, unii dintre inves­ti­tori se temeau că acţiunile SIF2 ar putea fi oprite de la tranzacţionare timp de 45 de zile până pe 30 martie, când este a doua dată de în­re­gistrare a acţiunilor.

Într-un raport curent emis ieri pe bursă, conducerea SIF Moldova a reco­man­dat investitorilor care inten­ţionează să efectueze tranzacţii în perioada cu­prinsă între cele două date de înre­gistrare să aibă în vedere că la cea de-a doua dată de înregistrare, respectiv pe 30 martie (ex date 29 martie), pa­ch­e­te­le deţinute să fie integral consolidabile, adică pachetul de acţiuni deţinut să fie multiplu de 25 de acţiuni.

De asemenea, SIF Moldova a mai anunţat că a depus la Autoritatea de Su­pra­veghere Fi­nan­ciară documentele ne­ce­­sare aprobării pros­pec­tu­lui privind opera­ţiunea de con­­solidare.

Acţiunile SIF2 au ra­portat o creştere de 1,36% în şedinţa de ieri, până la o cotaţie de 0,669 lei/unitate. Societatea are o capitalizare bursieră de 685 mil. lei la active nete de 1,4 miliarde de lei.

Pe 13 ianuarie, acţionarii SIF Mol­dova au aprobat în Adunarea Generală Ex­­tra­ordinară (AGEA) consolidarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, concomitent cu redu­cerea nu­mărului total de acţiuni.

Prezenţa la AGEA a fost de 30,67% din acţionarii cu drept de vot, iar decizia a fost aprobată cu o ma­joritate de 99%. Capitalul social de 103,8 milioane de lei este împărţit în prezent la 1,038 miliarde de acţiuni, iar după consolidare va fi îm­părţit la 41,5 milioane de titluri, pentru fiecare acţiune nouă urmând să fie consolidate 25 de titluri.

Societatea estimează la 59 de milioane de acţiuni pachetele care nu pot intra în consolidare, nefiind multiplu de 25. Acest pachet de acţiuni reprezintă 5,6% din capitalul SIF-ului şi sunt acţionarii care deţin participaţii foarte mici, de 5 -10 acţiuni. Acestor acţionari SIF-ul le va returna câte 0,1 lei/acţiune, cât este valoarea nominală a acţiunii. Efortul total pentru SIF Moldova se ridică la 5,9 milioane de lei. Efec­tele implicite ale operaţiunii de consolidare ar duce la creşterea valorii unitare a activului net de la 1,47 lei/acţiune la 36,91 lei/acţiune, potrivit documentelor prezentate de SIF2 în noiembrie 2015. Preţul de piaţă al acţiunilor SIF 2 ar creşte de la 0,8 lei/acţiune la 19,93 lei/acţiune, potrivit calculelor SIF 2 din noiembrie 2015.