Fermierii fug de o nouă colectivizare. „De ce să mă asociez? Să facă altcineva bani pe munca mea?“

Autor: Roana Rotaru 19.02.2016
Doar 300 de asociaţii sau organizaţii de producători agricoli există în prezent în România, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii (MADR), faţă de peste 5.000 câte erau în perioada comunismului, când ţăranii îşi lucrau pământul sau creşteau animalele în gospodării agricole colective (cooperative).
 
Deşi  ideea de „cooperativizare“ a fost promovată şi încurajată, cel puţin la nivel declarativ în ultimii ani, agricultorii români sunt în continuare reticenţi în a se asocia în grupuri sau organizaţii de producători, pentru a putea trece de la agricultura de subzistenţă  la agricultura de mare productivitate.
 
„Reticenţa românilor de a se organiza în grupuri de producători vine din cei 50 de ani de comunism, de când românii erau obligaţi să se asocieze, de aceea acum pe agricultor nu-l mai încântă ideea de asociere. Un alt motiv ar putea fi incapacitatea de a vedea mai departe de interesul propriu, de unde şi mentalitatea «să moară şi capra vecinului». Omul spune: De ce să mă asociez? Să facă altcineva bani pe munca mea? Nu se poate aşa ceva“, a explicat Toma Adrian Dinu, decan al Facultăţii de Management Agricol din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.