VIDEO ZF Live. Radu Rizoiu, avocat: Chiar şi o persoană fizică poate prelua credite neperformante de la bănci

Autor: Roxana Rosu 19.02.2016

Băncile pot vinde creditele neper­for­mante şi către persoane fizice, nu doar spre firme specializate în recu­perare, a spus la ZF Live Radu Rizoiu, conferenţiar la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, avocat la Rizoiu & Asociaţii.

„Teoretic da, persoanele fizice ar putea cumpăra creanţa acestor credite neperformante. Dacă o persoană fizică preia mai multe astfel de creanţe şi începe să le execute, se consideră că ea desfăşoară o activitate lucrativă. Deci nu mai e o simplă persoană fizică, ci trebuie să fie un profesionist, con­form reglementării. Şi deci trebuie să se organizeze într-o formă oarecare, PFA, întreprindere familială, între­prin­dere individuală“.

În opinia avocatului, debitorului ar trebui să îi fie indiferent cine deţine creanţa, suma de plată fiind aceeaşi. Singura datorie a băncii la acest stadiu este să notifice clientul către cine a vândut creanţa. Revenind la problema creditelor neperformante deţinute de bănci, trans­ferul lor nu ridică probleme juri­dice, pentru că de la un punct încolo aces­te credite ies de sub regle­men­tările bancare. „Juridic, fără voinţa clientului, nu poate intra altă parte într-un contract. Dar, dacă eu, banca, am doar ceva de primit şi mi-am înde­plinit partea mea de obligaţii, dumnea­voastră trebuie să le îndepliniţi pe ale dumneavoastră. Acea obligaţie a dumneavoastră se ve­de la mine ca o creanţă. Şi apare ideea de cesiune de creanţă. Dacă am de pri­mit nişte bani de la dumnea­voas­tră, pot da creanţa oricui, fără a ţine cont de părerea dumneavoastră. Nu se trans­feră contractul, ci doar creanţa din el“.