Bank of Beirut încearcă să convingă BNR să-i dea aprobarea pentru preluarea Marfin Bank

Autor: Cristian Hostiuc 22.02.2016

Bank of Beirut încearcă să convingă Banca Naţio­nală să primească aprobarea pentru achiziţia Marfin Bank Ro­mânia, un proces destul de complicat având în vedere că liba­nezii nu s-au asigurat în prealabil de „binecu­vântarea“ BNR pentru această achiziţie, conform unor surse bancare.

Bank of Beirut, o entitate cu active de 14 mld. euro şi ca­pital propriu de 1,8 mld. euro, a câştigat licitaţia din Cipru pentru achiziţia Marfin Bank România, dar acum stă în aprobarea obligatorie a BNR.

Cei de la BNR sunt destul de reticienţi în a permite in­trarea pe piaţa bancară ro­mâ­nească a unor acţionari din afara zonei euro.

Marfin Bank România este la vânzare de mai mult de un an, ca parte a unui proces de restructurare a investiţiilor bancare ale grupurilor ciprio­te din afara ţării.

Sistemul bancar cipriot a fost salvat de la faliment în 2013, iar Marfin Bank Româ­nia are ca „şef indirect“ Auto­ri­tatea de Rezoluţie din Cipru.

Marfin Bank România era la finalul anului 2014 pe locul 23 în sistemul bancar românesc, cu active de 2,4 mld. lei (540 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 0,6%.

De operaţiunile Marfin Bank România au fost inte­resaţi mai mulţi investitori, printre care Banca Transilvania, fon­dul de investiţii american J.C. Flowers sau miliardarul american Wilbur Ross, unul dintre acţionarii Eurobank (acţionarul principal de la Bancpost).