Lipsa vieţii personale, printre minusurile meseriei de însoţitor de bord

Autor: Mihaela Pascari 27.02.2016

Numărul mare ale orelor nedormite şi lipsa vieţii personale sunt câteva dificultăţi pe care le întâlnesc angajaţii care sunt însoţitori de bord, una dintre cele mai râvnite meserii.

“Viaţa care ţi-o oferă acest job este una luxoasă, te obişnuieşti să bei cel mai bun ceai din Capetown, să bei o cafea bună în Londra, să iei un mic dejun în Auckland sau să îţi faci cumpărăturile în New York”, spune Eduard E. (30 de ani), care a activat ca însoţitor de bord timp de peste trei ani.

Tânărul clujean a lucrat timp de peste trei ani în cadrul unei companii aeriene din Orientul Mijlociu, job la care a renunţat acum circa jumătate de an, pornindu-şi propria afacere.

“Cu toate că acest job are şi părţi pozitive care echilibrează balanţa, pot spune că petreceam circa şapte nopţi pe lună muncind, schimbând nenumărate fusuri orare, nu mai ştiam când era noapte şi când era zi”, spune fostul însoţitor de bord.

Eduard E. câştiga între 2.000-3.000 de euro pe lună ca însoţitor de bord şi a călătorit în circa 80 de oraşe de pe toate continentele, printre care şi Rio De Janiero, Sidney, New York sau Buenos Aires.

“Trecând peste partea cu orele nedormite, radiaţiile sunt destul de mari în acest domeniu, crescând posibilitatea de dezvoltare a diverselor boli”, mai spune Eduard E.

Pe lângă câştigul salarial, însoţitorii de bord au şi alte beneficii precum călătorii sua cazare gratuită.

“Ai acces la absolut ce îţi doreşti. Datorită jobului am avut posibilitatea să cunosc îndeaproape foarte multe culturi şi să-mi dau seama cât de diferiţi sunt oamenii. Mi-a dezvoltat şi viziunea pentru crearea unui business (restaurant de burgeri, de care se ocupă la momentul de faţă - n.red)”, spune fostul însoţitorul de bord.

În rândul punctelor slabe ale meseriei de însoţitor de bord, tânărul punctează şi lipsa vieţei personale.

“Indiferent de cât de mult îţi place să călătoreşti vei ajunge la un punct când viaţa ta este într-o valiză. Nu este un job uşor, dar pot confirma că cel mai important lucru pentru dezvoltatea ca om este să vizitezi lumea”, mai spune Eduard E.