Cinci „mari puteri“ şi-au redus expunerea pe companiile locale în zece ani. Franţa, SUA, Marea Britanie, Italia şi Austria mai au doar 27% din capitalul străin, faţă de aproape 40% în 2006

Autor: Dana Ciriperu 24.02.2016

Imaginea în oglindă a capitalului adus de investitorii străini în România în ultimul deceniu arată că Statele Unite au ieşit din top zece, Franţa şi Marea Britanie şi-au redus la jumătate ponderea în totatul capitalului străin, în timp ce singura mare putere care a ridicat uşor miza pe România în acest interval a fost Germania.

 
Companiile cu acţionari în­registraţi în Franţa, SUA, Marea Britanie, Ita­lia şi Austria aveau în 2006 o pondere de 38% în totalul capitalului străin adus în Ro­mânia, iar la fi­na­lul anului trecut pon­derea lor scăzuse la 27%, potrivit unei analize a ZF făcută pe baza da­telor de la Registrul Comer­ţului. În acest interval acţionarii din cele cinci ţări menţionate au dublat capitalul fir­melor pe care le deţin în România, însă ritmul de creştere total al capi­ta­lului străin a fost de aproape trei ori mai mare. Firmele controlate de investitori străini aveau în decembrie 2015 un sold al capitalului de 42,8 mld. euro faţă de 15,3 mld. euro la finalul lui 2006.