Video ZF Live. Horia Manea, pizzeria PPH: Vrem să ajungem la afaceri de 1 mil. euro şi să francizăm

Autor: Roxana Rosu 02.03.2016

Reţeaua de pizzerii PPH, care are acum trei puncte de lucru în Capitală, mizează în acest an pe afaceri de un mi­lion de euro, proprietarul având în plan finalizarea procesului de rebran­duire şi extinderea businessului prin franciză.

Horia Manea a intrat în această afacere în 2008, după ce a terminat UNATC, pariind pe o piaţă aflată în plină dezvoltare. Investiţia iniţială a fost de circa 35.000 de euro, din fonduri proprii şi aduse de un partener. „A fost foarte bine de la început, timp de 6 luni. Apoi a venit criza şi am trecut în partea cealaltă, am fost la limita supravieţuirii. Am făcut sacrificii ca să rezistăm. Sunt trei generaţii implicate în business, părinţii mei, fraţii, soţia, cumnaţi“, a spus el la ZF Live.

În prezent, segmentul de food deli­very este în creştere rapidă peste tot în lume, inclusiv pe plan local.  Potrivit stu­diilor, România nu e nici în primele şase locuri în Europa la livrările de pizza, dar piaţa se dezvoltă de la an la an. Ca urmare a cererii, PPH a deschis anul trecut încă două puncte de lucru, pentru a acoperi toată Capitala, meniul inclu­zând pe lângă produse din bucă­tăria italienească şi reţete româneşti.

În 2015, afacerile au ajuns la 300.000 euro, cu un singur punct de lucru. „Facem pizza pe reţete italieneşti. De când a intrat şi mama în afacere, am extins şi la bucătăria românească, cu reţetele ei. A devenit un business de familie“.

În medie, comenzile ajung la 150-200 pe zi, meniul având în total 140 de produse.  Planurile de dezvoltare includ deschiderea unui call center şi extin­derea ofertei pentru a include reţete ve­gane, pizza cu blat integral, fără gluten, care sunt cerute acum de clientela de de­livery. În plus, PPH va continua promovarea online, inclusiv pe Google, unde cuvântul „pizza“ de exemplu costă circa 0,7-1 lei pe click, iar „mâncare“ ajunge la 3 lei per click.

„Am văzut cum se face marketing afară, e o lume uriaşă, se investeşte foarte mult“, povesteşte Horia Manea, care a lucrat timp de 3 ani la Qatar Airways.

O problemă de care s-a lovit în dezvoltarea afacerii este fluctuaţia foarte mare a personalului în domeniu, antreprenorul estimând că pentru o echipă de 10-15 angajaţi a rulat 50 de candidaţi, la un singur punct de lucru. „Ca să ajung la o echipă pe care mă pot baza. La punctul mamă avem şi oameni care sunt acolo de la început“.

El spune că un pizzar bun poate câştiga şi 1.000 de euro pe lună, iar România are deja şcoli bune în domeniu, participând la concursuri internaţionale. Potrivit lui Horia Manea, în fiecare zi în Bucureşti sunt livrate circa 200.000 de pizza.

„România are o cultură puternică, tinerii vin din urmă, vor să facă lucruri, dar trebuie lăsaţi. Nu ştiu dacă schimbăm neapărat lucrurile prin Facebook şi ieşiri în stradă. Cred că lucrurile pornesc de acasă, de la început, prin cultura pe care o primim“.