Deputaţii germani au aprobat o înăsprire a condiţiilor de azil

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 25.02.2016

Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, au adoptat cu 429 de voturi la 147 şi patru abţineri aceste măsuri, foarte criticate de către opoziţia de stânga şi asociaţii de ajutorare a refugiaţilor.

Aproximativ 30 dintre cei 193 de deputaţi din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), membru al coaliţiei de guvernare alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, au votat împotrivă.

Printre ei se află şi fostul însărcinat cu drepturile omului în Guvern Christoph Strässer (SPD), care a demisionat luni din funcţie, din cauza dezacordului cu această înăsprire a politicii în domeniul migrării.

Deputaţii au validat acest pachet de măsuri - cunoscut sub numele de "Asylpaket II" -, aprobat de către partenerii de coaliţie la sfârşitul lui ianuarie şi care prevede înăsprirea condiţiilor reunirii familiilor.

De-acum migranţii care beneficiază de "protecţie subsidiară" - care-i situează cu un nivel sub statutul de refugiaţi - nu vor mai avea dreptul, în următorii doi ani, să-şi aducă familia în Germania.

Textul prevede, de asemenea, înfiinţarea în Germania a cinci centre de înregistrare a azilanţilor în vederea unei accelerări a examinării cererilor care au mai puţine şanse să fie aprobate şi în vederea unei facilitări a expulzării acestor persoane.

Ajutoarele sociale vor fi, de asemenea, reduse.

Deputaţii au aprobat şi un text distinct care facilitează expulzarea infractorilor străini. Această măsură a fost decisă în urma agresiunilor din noaptea de Sfântul Silvestru, la Koln (vest), unde sute de femei au fost agresate de către bărbaţi prezentaţi de către autorităţi ca provenind în majoritatea lor din Africa de Nord.

În urma primirii a peste un milion de azilanţi în 2015, Merkel se confruntă cu o adevărată frondă în interiorul taberei sale conservatoare, în contextul unei nemulţumiri tot mai mari în rândul germanilor şi unei izolări tot mai mari în Europa.

Însă Merkel refuză în continuare să plafoneze numărul refugiaţilor care vin în ţară şi se opune închiderii frontierelor în Europa cu scopul de a opri afluxul. Ea îndeamnă, din contră, la o abordare europeană, prin cote de redistribuire pe ţări, dar se loveşte de opoziţia unui număr de parteneri europeni.