Oxford Economics: Cele mai mari riscuri pentru economia României sunt externe - China şi Fed

Autor: Marius Oncu 27.02.2016

Economia României ar urma să avanseze cu 3,8% anul acesta, pentru a încetini treptat la 3,2% anul următor şi la 2,9% în 2018, în timp ce pentru 2019 creşterea PIB este prognozată la 3,2%.

"În cazul unei încetiniri puternice, situaţia din China se deteriorează, investiţiile fiind afectate pe mai multe canale. Şocul înregistrat de China se extinde către alte ţări, iar creşterea economiei globale coboară la numai 1,7% anul următor. Avansul economic al României încetineşte semnificativ faţă de scenariul de bază, din cauza cererii mai reduse pentru exporturi", potrivit unui raport al firmei britanice de consultanţă.

Un risc de asemenea important este creşterea dobânzilor de către banca centrală americană, urmată de o reacţie mai puternică decât se anticipa din partea pieţelor de obligaţiuni.

"În acest scenariu, încrederea scade şi condiţiile de finanţare devin mai dificile la nivel global. Creşterea României încetineşte cu aproximativ 1 punct procentual, ca urmare a cererii mai reduse pentru exporturile către zona euro şi a condiţiilor mai restrictive pentru împrumuturi", se arată în raport.

Pe plan intern, riscurile economice sunt concentrate asupra impactului relaxării fiscale asupra sustenabilităţii finanţelor statului pe termen mediu, însă şi incertitudinea politică este o problemă majoră, iar tensiunile politice vor creşte în contextul aproprierii alegerilor, notează analiştii britanici.

De asemenea, România rămâne expusă la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, atât prin conexiunile bancare, cât şi prin impactul unei crize elene la nivel european.

O surpriză pozitivă pentru economie ar putea veni în contextul luptei anticorupţie, care a determinat deja diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea veniturilor statului. Efectele combaterii corupţiei ar putea reduce impactul relaxării fiscale asupra finanţelor statului, notează Oxford Economics.