Poliţia din Macedonia foloseşte gaze lacrimogene asupra imigranţilor de la graniţa cu Grecia

Autor: Raluca Manga 29.02.2016

Poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia sute de imigranţi şi refugiaţi care au forţat gardul de la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, rupând o parte din acesta, relatează Reuters online.

Potrivit unui trimis Reuters, poliţia din Macedonia a folosit în mai multe rânduri gaze lacrimogene asupra mulţimii, care a rupt o poartă din metal, şi asupra imigranţilor care s-au aşezat pe o linie de cale ferată, cerând să li se permită să traverseze ţara.

Aproximativ 8.000 de persoane se aflau la punctul de trecere a frontierei de la Indomeni, majoritatea sirieni şi irakieni.

Oamenii care s-au adunat la gardul de sârmă ghimpată au folosit un stâlp de metal pentru a doborî o poartă.

Aproximativ 300 de irakieni şi sirieni au încercat, luni dimineaţa, să rupă gardul de la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, pentru a protesta împotriva reducerii numărului de imigranţi cărora le este permis să ajungă pe teritoriul macedonean pentru a-şi continua călătoria spre nordul Europei. După ce au rupt cordonul format din poliţişti greci, aceştia au invadat calea ferată şi au încercat să rupă gardul de sârmă ghimpată de la frontiera între Grecia şi Macedonia.

Circa 150 de imigranţi erau, sâmbătă dimineaţă, în apropierea gardului de la frontieră, scandând "Deschideţi frontiera", pentru a trece pe teritoriul Macedoniei şi a-şi continua călătoria pe ruta balcanică.

Macedonia a restricţionat accesul imigranţilor la frontiera cu Grecia joi noapte, când a permis trecerea a 50 de imigranţi. Slovenia, Croaţia şi Serbia au impus măsuri similare, după ce Austria a anunţat introducerea unor cote zilnice de imigranţi care permit un maximum de 3.200 de sosiri.

Cel puţin 22.000 de refugiaţi şi imigranţi au rămas blocaţi în Grecia în ultima săptămână.