BNR a rămas pe plus anul trecut, veniturile nete fiind de circa jumătate de miliard de lei

Autor: Claudia Medrega 01.03.2016

„Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015“, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ceea ce înseamnă că veniturile nete totale ale BNR s-au ridicat la 500 mil. lei.



BNR a obţinut anul trecut venituri nete de circa 500 mil. lei, potrivit estimă­ri­lor bazate pe sumele vi­rate la buget, în timp ce băn­cile comerciale au raportat profit re­cord de 4,9 mld. lei.

Banca centrală este obligată, po­tri­vit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregis­tra­te. BNR a virat anul trecut la buget 400,3 mil. lei, iar dintr-un simplu calcul reiese că a obţinut venituri nete de circa 500 mil. lei.

„Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015“, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solici­tarea ZF.

Banca centrală a fost anul trecut în poziţia de debitor net faţă de sistemul bancar, ceea ce indică faptul că a existat suficientă lichiditate pe piaţă, ce a permis băncilor să păstreze la BNR sume mari şi în acelaşi timp să nu aibă nevoie de împrumuturi. Spre deosebire de băncile comerciale, Banca Naţională nu urmăreşte perfor­man­ţe de maximizare a profitului, pu­tând să-şi asume şi pier­deri dacă astfel îşi îndeplineşte obiectivul statutar fun­damental de asigurare a stabilităţii preţurilor.

În 2014, Banca Naţională a obţinut un venit net de 1,1 mld. lei (250 mil. euro), în timp ce băncile comerciale au strâns pierderi record de peste 4 mld. lei din cauza costurilor generate de cură­ţa­rea bilanţurilor de neperfor­mante. Administrarea activelor şi pasivelor în valută a fost principala sursă de venit a băncii centrale în 2014, câştigul net din aceste operaţiuni fiind de 1,8 mld. lei.

BNR a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013, în timp ce sistemul pe care îl supraveghează a funcţionat pe minus timp de patru ani. Pierderile din 2013 au fost acoperite din câştigurile anului 2014.

Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezultat pozitiv de 4,6 mld. lei. Atunci a fost singurul an de după izbucnirea crizei când rezultatele BNR au mers în aceeaşi direcţie cu cele ale sistemului bancar.