Efectele noului Cod fiscal. Fiscalitatea împinge PFA-urile în zona întreprinderilor mici. Scădere de 50% la înregistrarea de PFA-uri în ianuarie

Autor: Iulian Anghel 03.03.2016
Numărul PFA-urilor înregistrate în ianuarie a scăzut cu 50% comparativ cu ianuarie 2015, dar nu este vorba despre o restrângere a activităţii în economie, ci despre o „migraţie“ spre alte sisteme de impunere, cel mai probabil microîn­tre­prinderi, mutare determinată de noua impozitare introdusă odată cu noul cod fiscal.

În ianuarie au fost înregistrate 1.294 de PFA-uri, faţă 2.571 în ianuarie 2015 – o scădere de 50%, în condiţiile în care dinamica lunară în anii trecuţi a fost, din 2011 încoace, pozitivă (de la plus 2% la plus 22%).

Că nu este vorba despre o scădere în activitatea economică o arată faptul că numărul total de companii intrate pe piaţă în ianuarie (numărul total de înmatriculări) nu a scăzut decât marginal. Dacă în ianuarie 2015 au fost înregistrate în România 8.501 companii, în ianuarie 2016 numărul înregistrărilor a fost de 8.288 – o scădere de doar 2,5%.

În acelaşi timp, numărul de SRL-uri a crescut în ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015 cu 30% - până la 6.314 SRL-uri, ceea ce arată clar o mutare dinspre zona PFA-urilor spre cea a întreprinderilor mici.

Trebuie să ne surprindă acest lucru?

„Probabil ca vom asista începând cu anul acesta la o mutare a contribuabililor de la PFA la microîntreprinderi, în condiţiile în care sarcina fiscală la PFA creşte (s-a introdus o contribuţie la pensie de cel puţin 10,5% pentru PFA, în timp ce la microîntreprindere a scăzut impozitul pe dividende la 5%). Astfel de fenomene - migrare de la o formă de organizare la alta - s-au petrecut destul de des în România, fenomenul de care discutăm acum producându-se invers (de la microîntreprinderi la PFA) în 2007 (când s-au înăsprit condiţiile pentru microîntreprinderi)“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Potrivit Codului fiscal intrat în vigoare de la începutul anului, persoana fizică autorizată (PFA) plăteşte, pe lângă impozitul pe venit, CAS de 10,5% la venitul net obţinut (contribuţie care asigură doar o treime din stagiul complet de cotizare la pensie) sau 26,3% (caz în care beneficiază de stadiul complet de cotizare la pensie). Mai plăteşte de asemenea CASS de 5,5% (baza de calcul fiind în funcţie de modul de impunere a PFA – în sistem real sau pe baza normei de venit).

În privinţa microîntreprinderilor, plafonul de încadrare în acest sistem de impunere a fost modificat prin noul Cod fiscal de la venituri de 65.000 de euro la 100.000 de euro. A fost introdus sistemul diferenţiat de cote de impozitare, între 1% (pentru microîntreprinderile cu doi salariaţi) şi 3% (pentru cele fără salariaţi). De asemenea, impozitul pe dividende este de 5% faţă de 16% în trecut. Din datele Registrului Comerţului se observă că micii antreprenopri nu mai găsesc avantajos sistemul PFA şi se mută spre alt sistem de impunere - întreprinderea mică.