18 investitori locali lansează un nou fond pentru start-up-uri locale hi-tech. 50.000 de euro, valoarea maximă a investiţiei

Autori: Adrian Seceleanu , Sorin Pâslaru 03.03.2016

Lucian Todea – proprietarul Soft32, una dintre cele mai mari afa­ceri online locale – şi Bogdan Rîpă - cofondator al afacerii Interakt Online achiziţionate în 2006 de gigantul american Adobe – se nu­mără printre cei 18 inves­titori care au pus bani pentru crearea unui nou „microfond“ - MVP An­gels, care îşi propune să ofere în fiecare an pâ­nă la patru finanţări cu o va­loare ce poate ajunge la 50.000 de euro pentru fiecare proiect.

„Obiectivul principal imediat este crearea unui instrument de finanţare pentru start-up-uri la nivel de seed, care lip­seşte în acest moment din ecosis­temul investiţional din Ro­mâ­nia“, a declarat pentru ZF Bogdan Iordache, unul dintre coor­donatorii proiectului, care este board manager & cofondator în cadrul How to Web & TechHub Bucharest. MVP Angels a realizat deja prima investiţie în InnerTrends, un start-up din Cluj care ajută companiile să optimizeze procesul de achiziţie de noi utilizatori aflând mai multe despre comporta­mentul lor. Firma clujeană a fost evaluată astfel la 0,55 mil. euro.

Fondurile cu care au contribuit investitorii sunt „echili­brate“, iar in­vestiţiile sunt decise de grupul de ad­visori al fondului, spu­ne Bogdan Ior­da­che, unul dintre advi­serii prin­cipali.

„Nu există un super-in­vestitor sau un grup mai mic de superinves­ti­tori. Banii primiţi de la in­vestitori sunt sin­di­ca­lizaţi, iar apoi ad­visorii principali de­cid în ce start-up-uri se rea­li­zea­ză in­vestiţia. Toţi inves­ti­to­rii «intră» astfel în toa­te start-up-urile fi­nan­ţate de MVP Angels. Bugetul iniţial al MVP Angels este confidenţial“.

Investiţia este realizată în schimbul unui pachet de 10 până la 15% din acţiuni.