Poziţie fără precedent. Şeful bancherilor ridică tonul: Să nu vă întrebaţi de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile

Autor: Claudia Medrega 03.03.2016

Legea dării în plată, care se rediscută acum în Parlament, este foarte criticată de bănci şi BNR.



Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit ieri într-o declaraţie fără pre­cedent avertizând că urmează înăspri­rea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie. El a recunoscut pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice“ privind legea dării în plată.

„Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria şi să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere şi de lipsa de pro­por­ţio­nalitate între vocea noastră şi cre­dibilitatea vocii noastre, şi vocea cealaltă“, a declarat el.

Proiectul de lege privind darea în plată a imobilelor a stârnit numeroase con­troverse alimentând nervozitatea ban­cherilor, care nu mai reuşesc să gă­seas­că punţi comune cu parla­men­tarii, care în mod uzual i-au susţinut având în vedere că mulţi au luat credite de la bănci.

Bancherii au avertizat că vor ma­jo­ra avansul la creditele ipotecare dacă va fi aprobată legea privind darea în plată a imobilelor, însă deja trei bănci – Raiffeisen, Bancpost şi Banca Ro­mânească - nu au mai avut răbdare şi au decis să facă deja această mişcare în toiul dezbaterilor din Parlament pri­vind darea în plată.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat recent „vocea stinsă“ a ARB şi a arătat că există confuzie foarte mare în rândul societăţii în privinţa legii dării în plată.

Legea dării în plată a fost aprobată în unanimitate de Senat pentru cre­di­tele cu garanţie imobiliară mai mici de 150.000 de euro şi va fi discutată săptă­mâ­na viitoare în Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte proiectul de act normativ.