Prima licitaţie din martie: statul ia 600 mil. lei pe trei ani la un cost de 1,9% pe an

Autor: Liviu Popescu 04.03.2016

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 600 milioane de lei (echivalentul a 135 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în aprilie 2019 la un nivel mediu ponderat de 1,9% pe an. Statul s-a împrumutat la un cost mai ridicat faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat, când nivelul mediu ponderat al randamentului s-a ridicat la 1,7%.

“Licitaţia nu ar trebui să fie spectaculoasă după recenta corecţie a obligaţiunilor suverane din pieţele dezvoltate (şi din cea locală), fapt care ar putea duce la o cerere mai slabă decât în lunile precedente“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute în luna martie de la bănci aproximativ 4 miliarde de lei (900 mil. euro) şi 250 milioane de euro prin emisiunea de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie. Împrumuturile denominate în lei constau în 1 miliard lei în certificate de trezorerie şi 3,1 mld. în obligaţiuni de stat cu maturitate medie de aproape şase ani.