Avertismentul unuia dintre cei mai respectaţi strategi din lume: Pregătiţi-vă pentru război. Cea mai fierbinte zonă: Europa de Est

Autor: Ştefan Stan 05.03.2016

Într-un interviu cu George Friedman, unul dintre cei mai respectaţi strategi din lume, Business Insider a întrebat care sunt şansele izbucnirii unui nou război de proporţii în lume. Răspunsul lui Friedman a fost categoric: ”În toată istoria nu a existat niciun secol fără un război major şi nu cred că secoulul XXI va fi excepţia”. 

”Din 1815 până în 1871 nu  fost niciun război de proporţii în Europa. Apoi a venit Primul Război Mondial. Apoi, dacă ne uităm la Europa, de la războiul de Şapte ani până la războaiele Napoleonice ale secolului 19 şi la Războaiele Mondiale, fiecare secol a avut câte un război major. Nu cred că acest secol va fi diferit”. 

Prezenţe neobişnuite în natură: Cum arată unele dintre cele mai îndrăzneţe pensiuni construite în România?

Cum arăta un concurs de Miss în 1930. Cine era cea mai frumoasă româncă. Galerie FOTO

El a adăugat că atâta vreme cât există ţări precum Germania, China şi Rusia care au început să fie în declin şi înlocuite de altele, atunci încep agitaţiile geopolitice. Atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru.

”Aşa a fost după ce s-a unit Germania în 1871 şi a început un calvar pentru Europa. Japonia s-a ridicat puternic la începutul secolului 20, iar apoi a început haosul. Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război”. 

Întrebat unde prezice că va fi epicentrul, Friedman a spus că cel mai posibil este ca ţări precum Turcia, Japonia sau Polonia, care sunt emergente, să pornească un astfel de conflict. El a spus că Europa de Est este un posibil focar de război, dar există şi posibilitatea unui război maritim între SUA şi Japonia.