„Vulturul” american din spatele Fondului Proprietatea a dat o nouă lovitură: după 15 ani a învins statul Argentinian şi i-a luat 2,4 miliarde de dolari.

Autor: Ştefan Deleanu 05.03.2016

Săptămâna trecută a avut loc un acord istoric între deţinătorii de obligaţiuni şi Argentina ca stat, dupa 15 ani de procese, Paul Singer, deţinătorul Elliott Management Corporation, care e acţionarul principal al Fondul Proprietatea, a dat o nouă lovitură pe piaţa de capital, care trebuie sa îi platească 2,4 mliarde de dolari, un return de 10-15 ori faţă de investiţia iniţială.

„Singurul mod în care economia va creşte din nou este prin credit. Închidem acest captiol, pe care Argentina nu ar fi trebuit sa îl aibă niciodată în istoria sa.” A declarat Alfonso Prat-Gay, ministrul de finanţe al Argentinei, conform Wall Street Journal. Acest eveniment marchează o revenire a Argentinei pe pieţele de capital şi o resuscitare a încrederii în statul argentinian.

Argentina a ajuns în faliment după ce liderii populişti au acaparat puterea şi au tratat una dintre cele mai mari ţări ca pe un fief personal, fapt ce a dus ţara în criza economică argentiniană din 1999-2002. În ultima săptămână din 2001 administraţia preşedintelui interimar Adolfo Rodríguez Saá a declarat falimentul Argentinei şi incapacitatea de plată.

Obligaţiunile statului Argentinian se tranzacţionau pe piaţa liberă, iar Elliott Management a început să cumpere în anul 2002 obligaţiuni la 20 de cenţi la dolar, cu încredere că ulterior statul ori va plăti, ori valoarea obligaţiunilor o sa crească odată cu economia Argentinei. Obligaţiunile aveau clauze puternice prin care asigurau toţi deţinătorii de un tratament echitabil, fapt ce reasigurat fondul în decizia sa de a merge pe o investiţie care se prefigura a aduce profit după o lungă durată.

Fondul Elliott Management care se ocupă de o suma de 26 de miliarde de dolari, condus de Jay Newman, a câştigat în instanţă o suma imensă care nu face altceva decât să arate ce înseamnă să mergi împotriva curentului şi valoarea răbdării. Până în anul 2010, aproximativ 93% dintre deţinătorii de obligaţiuni au acceptat 30 de cenţi la dolar, însă Jay Newman a stat neclintit în vederea unei plăţi integrale.

În Romania Elliott Management a băgat mai mult de 300 de milioane de dolari, iar acum încearcă să îşi încaseze banii.

Argentina nu este prima dată în această situaţie, în anii 80 a fost în grupă cu România ca state datoare, dar a ajuns la o înţelegere cu creditorii. România şi-a plătit, însă datoria în întregime fapt care şi acum atrage un zâmbet sarcastic din partea unor investitori.

Grecia a fost statul care a dat de cele mai multe ori faliment, în ultimii ani a obţinut o ştergere a unor datorii în sumă de 175-200 de miliarde de euro.