Iranul continuă seria de teste balistice cu încă două rachete lansate

Autor: Roxana Maciuca 09.03.2016

Gardieni Revoluţiei din Iran (IRGC), armata de elită a administraţiei de la Teheran, a lansat, marţi, mai multe rachete balistice din silozuri amplasate în diferite zone din ţară în timpul unui exerciţiu militar, pentru a demonstra capacitatea nucleară a ţării şi a descuraja orice posibilă ameninţare la adresa Iranului.

Deşi Departamentul american de Stat a declarat că evenimentele de marţi vor fi dezbătute în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi a anunţat impunerea de noi sancţiuni unilaterale, Iranul a continuat seria de teste balistice şi miercuri.

"Rachetele lansate astăzi (miercuri) sunt o reacţie la sancţiunile impuse. Sancţiunile au contribuit la dezvoltarea programului nuclear al Iranului", a declarat Hossein Salami, comandantul adjunct al IRGC, citat de agenţia de presă iraniană Fars.

Cele două rachete au fost lansate, miercuri, din nordul Iranului, şi au lovit ţinte din sud-estul ţării situate la distanţă de 1.400 de kilometri, potrivit agenţiilor Fars şi Tasmin.

În octombrie, Iranul a testat cu succes o nouă rachetă balistă cu rază lungă de acţiune, fiind primul test de la stabilirea acordului nuclear cu marile puteri din iulie anul trecut, iar în ianuarie, SUA a impus noi sancţiuni persoanelor şi entităţilor implicate în programul de dezvoltare a rachetelor balistice.

Experţii ONU au acuzat că utilizarea tehnologiei balistice este o încălcare a rezoluţiei adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care intrezice Iranului dezvoltarea unei astfel de tehnologii nucleare.