Catalyst preia 25% din furnizorul de servicii de facturare Smart Bill din Sibiu cu 0,83 mil. euro. Gecad Group preia alte 7% din acţiuni pentru 0,2 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 09.03.2016

Fondul de private equity Catalyst România a preluat în luna februarie, în schimbul unei sume de 829.176 de euro un pachet de 24,98% din acţiunile furnizorului de servicii de facturare Intelligent IT din Sibiu - care acţionează pe piaţă sub brandul Smart Bill - printr-o operaţiune de majorare a capitalului social, conform datelor comunicate de fond şi a informaţiilor publicate de acţionari.

La majorarea de capital a participat şi Gecad Group, fondat de Radu Georgescu, care a preluat 6,94% din acţiunile companiei din Sibiu, pentru 229.771 euro.

După finalizarea tranzacţiei, structura acţionariatului companiei Intelligent IT era următoarea: Radu Hasan - 23,96%, Ioana Hasan - 23,14%, Mircea Căpăţâna - 17,56%, Lucian Todea - 3,4%, Catalyst – 24,98% şi Concentric (Gecad Group) - 6,94%.

Smart Bill este cel mai important furnizor local de servicii SaaS (software as a service) pentru facturare, conform datelor transmise de fondurile de investiţii.

Investiţia Catalyst şi Gecad evaluează Smart Bill la 3,3 mil. euro.

“Suntem încrezători ca Smart Bill poate să crească în continuare foarte rapid, peste avansul pieţei de servicii cloud pentru afaceri din România. Evoluţia accelerată este potenţată de investiţia realizată, precum şi de echipa excelentă de antreprenori şi management”, a declarat Marius Ghenea, Investment Director al 3TS Catalyst România.

"Pentru Smart Bill, această investiţie înseamnă trecerea la un alt nivel. Pe lângă aportul de capital, un mare câştig îl constituie faptul că îi vom avea alături pe Marius Ghenea şi Radu Georgescu, doi antreprenori cu renume şi experienţă în construirea de companii valoroase de la zero. Ei ne vor ajuta, cu siguranţă, să luăm cele mai bune decizii. Obiectivul pentru următorii ani este de a ne consolida poziţia de lideri ai pietei de facturare şi gestiune cloud din România, dar şi urmărirea de alte oportunităţi, cum ar fi facturarea electronică sau chiar intrarea pe alte pieţe emergente, similare cu piata românească”, a declarat Radu Hasan, Director General al companiei Smart Bill. 

3TS Catalyst România este primul fond de private equity dedicat României, finanţat în principal prin iniţiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

“Investiţia va susţine dezvoltarea companiei şi intrarea pe noi pieţe emergente. În evoluţia Smart Bill urmează o perioadă de creştere semnificativă, motiv pentru care îi vom susţine în mod activ, având în vedere profesionalismul şi curajul demonstrat în ultimii ani în asumarea unor decizii de business importante" a declarat Radu Georgescu, partener fondator al Gecad Group. 

Lansat în 2007 de către Ioana Hasan, Radu Hasan şi Mircea Căpăţînă, Smart Bill este - conform datelor comunicate de companie - cel mai utilizat program de facturare şi gestiune contabilă din România. În prezent, serviciul este folosit de peste 33.000 de clienţi ce emit un milion de facturi lunar.

Clienţii Smart Bill facturează cu ajutorul soluţiei companiei peste două miliarde de euro anual.

La jumătatea anului 2014 compania avea aproximativ 23.000 de clienţi, conform datelor comunicate la acea dată de companie.

În 2014 compania Intelligent IT a înregistrat o cifră de afaceri de 1,8 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior şi o pierdere netă de 87.166 lei, faţă de un câştig net de 92.575 lei în 2013, conform datelor de pe pagina web a Ministerului finanţelor.