Selcuk Saldirak, fost CEO la Demirbank, UniCredit şi Banca Ţiriac, este şef la un IFN

Autor: Claudia Medrega 10.03.2016
Turcul Selcuk Saldirak, care a lucrat în sistemul bancar românesc începând din 1997 timp de aproape un deceniu, ajungând CEO la Demirbank, UniCredit şi la Banca Ţiriac, a ajuns la o instituţie financiară nebancară (IFN).

El lucrează din 2007 la IFN-ul Acces Financial Services, unde este membru al boardului de supraveghere, iar din 2013 este managing partner la Acces Business Solutions. IFN-ul oferă finanţare pentru start-up-uri în IT sau pentru IMM-uri din construcţii sau industria energetică.

În 1997, Selcuk Saldirak devenea preşedinte al filialei locale a băncii turce Demirbank. El a dezvoltat această bancă de la zero. În septembrie 2001, banca a fost achiziţionată de puternicul grup italian UniCredito. Italienii l-au menţinut la conducerea băncii şi după preluare, perioadă în care a avut loc o expansiune a reţelei UniCredit. Cu toate că nu a fost o figură prea vizibilă a pieţei bancare, Saldirak era apreciat în mediile financiare drept un bun bancher, un „supravieţuitor“ al perioadei de tranziţie şi dezvoltare a sistemului bancar. Selcuk Saldirak a rămas CEO la UniCredit din 2001 până în 2004.

Ulterior, el a fost cooptat în echipa de management a Băncii Ţiriac. În toamna anului 2004, Selcuk Saldirak a fost instalat ca preşedinte al Băncii Ţiriac în locul lui George Mucibabici, care asigurase interimatul conducerii băncii începând din august 2003.

Saldirak era unul dintre puţinii bancheri turci care rezistaseră pe piaţă după prăbuşirea Băncii Turco-Romane, la finalul anului 2000. Saldirak a condus fosta Bancă Ţiriac chiar în perioada negocierilor din 2005 dintre omul de afaceri Ion Ţiriac, care controla instituţia de credit, şi grupul germano-austriac HVB-Bank Austria Creditanstalt, care a preluat în final instituţia de credit. Negocierile şi procesul de fuziune cu HVB Bank România au durat până la începutul lui 2006, când bancherul turc nu şi-a mai găsit locul în echipa de management a noii bănci HVB Tiriac Bank, devenita ulterior UniCredit Ţiriac Bank. Între timp, Ţiriac şi-a vândut participaţia, ieşind din acţionariatul băncii.