Iohannis: Oficialii statului Israel îi apreciază pe cei veniţi din România, iar acest lucru m-a uns la suflet

Autor: Ana Maria Lazăr 09.03.2016

"Peste tot am găsit oameni care au vorbit româneşte şi peste tot mi-au spus oamenii că sunt bucuroşi că a venit cineva din România şi că sunt bucuroşi să spună câteva cuvinte în limba română în faţa unui oficial din România, dar mult mai important, oficialii statului Israel, cu toţii mi-au spus că-i apreciază foarte mult pe cei veniţi din România şi originari din România şi acest lucru, pot să vă spun, m-a uns la suflet", a spus preşedintele, într-un discurs ţinut în faţa unei comunităţii de români din Israel.

De asemenea, Iohannis le-a mulţumit acestora pentru că sunt ambasadori pentru România şi a declarat că a fost foarte impresionat că şi cei care nu vorbesc bine limba s-au străduit să vorbească în română cu preşedintele.

"O comunitate cum sunteţi dumenavoastră, mare, puternică şi apreciată, aşa da ambasadori pentru România şi vă mulţumesc. Comunitatea care trăieşte în Israel şi este originară din România a venit în diferite etape. Unii sunt la prima generaţie, cei care au venit direct din România, alţii sunt deja la a doua sau a treia generaţie. Am întâlnit oameni care, cu mare emoţie, mi-au spus că părinţii sau bunicii vin din România, dar ei nu mai vorbesc bine româneşte şi s-au străduit totuşi să vorbească cu mine în limba română. Foarte impresionant", a spus Iohannis.

Preşedintele le-a mai spus românilor din Israel că au contribuit "semnificativ" la construirea statului Israel şi că ei reprezintă "cel mai valoros pod între România şi Israel".

"Soţia mea Carmen şi cu mine ne-am gândit de multe ori în viaţa noastră anterioară cum ar fi să venim la Ierusalim şi, iată, am venit într-o poziţie care mă face să stau în faţa dumenavoastră", a mai spus preşedintele.

Totodată, Klaus Iohannis le-a spus acestora că a fost împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, la mai multe lăcaşuri sfinte. "Am fost la multe lăcaşuri sfinte. Am fost în această după-amiază la Zidul Plângerii, am fost ieri la Yad Vashem, am fost la Aşezământul Ortodox Românesc şi în multe alte locuri, peste tot am fost foarte impresioant de evlavie, de emoţia care s-a simţit peste tot şi, evident, de românii care m-au salutat acolo", a spus Iohannis.