Cazinourile din Manila şi un plan de a fura 1 mld. dolari din conturile Rezervei Federale din SUA

Autor: CătăIina Apostoiu 10.03.2016

Cazinouri, spălare de bani şi un plan de a fura 1 miliard de dolari de la banca centrală a Bangladesh-ului. Acestea sunt numai câteva din elementele captivante ale unei

poveşti încurcate care ar putea deveni cel mai important caz de spălare de bani din Filipine, scrie Bloomberg.

Povestea riscă să zădărnicească eforturile ţării asiatice de a combate utilizarea sa pentru operaţiuni de spălare de bani şi să afecteze imaginea preşedintelui Benigno Aquino înainte de alegerile din mai. Cazul eviden ţiază ameninţarea constituită de cei care pun la cale atacuri cibernetice utilizând coduri bancare reale pentru orice instituţie, de stat sau privată.

Bangladeshul ocupă poziţia a 20-a în rândul celor mai atacate ţări din acest punct de vedere.

Povestea începe în Bangladesh, o ţară cu o populaţie de aproximativ 170 de milioane de oameni care a ajuns recent să deţină rezerve valutare record. O parte din rezervele respective erau deţinute într-un cont deschis la Fed-ul din New York.

Ministrul de finanţe Abul Maal Abdul Muhith a acuzat recent Fed-ul de „nereguli“ care au dus la transferul neau torizat a 100 de milioane de dolari din cont. Banca

centrală a Bangladesh-ului a declarat că fondurile au fost furate de hackeri şi că s-a descoperit că unii au legătură cu Filipine.

Un oficial al băncii centrale din Bangladesh, parte a unui comitet care cercetează dispariţia fondurilor, a declarat că un transfer separat de 870 mil. dolari a fost blocat de

către Fed. Oficialul a dorit să rămână anonim. O purtătoare de cuvânt a Fed a declarat că nu are nimic de comentat în momentul când a fost întrebată de transferul de 870 mil. dolari.

În esenţă, disputa priveşte dacă Fed-ul a urmat procedura corectă când a primit ordinele de transfer. Un oficial al Fed a declarat că s-au urmat procedurile obişnuite şi că nu au existat semne privitoare la un posibil atac cibernetic.

În schimb, un oficial din Bangladesh susţine că Fed-ul ar fi trebuit să verifice ordinele de plată împreună cu banca centrală pentru a se asigura de autenticitatea acestora,

chiar dacă s-au folosit codurile SWIFT corecte. Oficialul a declarat de asemenea că ar putea fi iniţiată o acţiune în instanţă împotrivia Fed-ului pentru recuperarea fondurilor lipsă.

În Filipine, autorităţile de reglementare din sectorul jocurilor de noroc au anunţat că cercetează un anunţ potrivit căruia fonduri dubioase de până la 100 milioane de dolari au fost transferate către conturile bancare a trei cazinouri.