Una dintre cele mai profitabile companii din lume: vinde jocuri pe mobil cu un profit de aproape 5 milioane de dolari per angajat

Autor: Dan Grigore Ivan 12.03.2016

Supercell, noua companie finlandeză ce surprinde întreaga lume după parcursul senzaţional al celor de la Nokia în trecut, pare să devină noul star antreprenorial al ţării „celor o mie de lacuri”, scrie Financial Times.

Finlandezii au turat motoarele, compania producătoare de jocuri video pentru platforme mobile a avut o cifră de afaceri de 2,11 mld. euro, înregistrând o creştere de 36% în acest an, faţă de o triplare în anul precedent. Compania, deţinută în proporţie de trei sferturi de către japonezii de la SoftBank, a marcat un profit de 848 milioane dolari, fapt ce îi transfera pe cei 180 de angajaţi ai companiei în clubul unora dintre cei mai profitabili lucrători din lume, putându-se lăuda cu un profit de 4,71 milioane dolari per angajat.  
 
Succesul financiar al finlandezilor de la Supercell se datorează, în principal, celebrelor jocuri Clash of Clans, Hay Day şi Boom Beach şi se sprijină şi pe trend-ul exploziv pe care l-a înregistrat intreagul sector de mobile în lume. Piaţa jocurilor direcţionate către platforme mobile, cea pe care operează Supercell, a ajuns să aducă încasări de apropae 25 mld dolari în 2015, apropiindu-se cu viteză de piaţa jocurilor pe PC, care ocupă încă poziţia de lider cu 36 mld., jocurile de pe consolă reprezentând doar 3.6 miliarde.
 
Marjele de profit se diminuează pe măsură ce forţele concurenţiale încep să îşi facă simţită prezenţa. Toate companiile ce operează pe acesta piaţă încep să înregistreze un cost mai mare de atragere a clientului, semn că industria începe să câştige o anumită maturitate. 
 
În accentuarea celor spuse mai sus, costul per instalare aproape că s-a triplat din 2011 în 2013, de la 1.30 dolari, până la 4.36 dolari.
 
Comportamentul şi apetitul de consum al jucătorilor nu este uniform în lume, încasările medii per client flucteaza în funcţie de ţara şi de gradul de dezvoltare al acesteia. De exemplu, în Marea Britanie şi Statele Unite cifra incasărilor se situează undeva în jurul a 25 dolari, în timp ce în Turcia este de 16 dolari, iar în Brazilia de 12 dolari, conform datelor furnizate de către site-ul superdataresearch.com