Cel mai mic regat al lumii. Un paradis de ”smarald” uitat de lume

Autor: Maria Tufan 13.03.2016

La sud de Coasta de Smarald a Sardiniei, răsare dintre apele albastre, ca un munte crestat, mica insulă Tavolara. Se întinde pe o suprafaţă de cinci kilometri pătraţi, nu are drumuri sau hoteluri, iar singura zonă locuibilă este o limbă de pământ nisipoasă care poate fi cel mai bine măsurată la picior. Cu toate acestea, Tavolara este considerată cel mai mic regat locuit din întreaga lume, scrie BBC.

Antonio Bartoleoni, cunoscut de toţi sub numele de „Tonino”, are în prezent 83 de ani, iar de 22 conduce mini-monarhia, moştenită de la bunic, în sandale şi pantaloni scurţi. „Sunt, probabil, cel mai obişnuit rege din lume”, a povestit acesta. „Singurul privilegiu de care mă bucur sunt mesele gratis.”

Regatul Tavolara împlineşte anul acesta 180 de ani de existenţă, însă totul a început în 1807, atunci când stră-stră-bunicul lui Tonino, Giuseppe Bartoleoni, devenea primul locuitor al insulei. Proaspăt însurat cu două surori, imigrantul genovez  a încercat să scape de pedepsele bigamiei şi s-a refugiat, astfel, în locul pe atunci pustiu. Abia după aceea aveau să afle că împărţeau insula cu o specie rară de capre sălbatice, recunoscute şi vânate pentru dinţii extrem de galbeni. Venit la vânătoare în 1836 şi încântat de cele trei zile petrecute în sânul familiei Bartoleoni, regele Sardiniei, Carlo Alberto, a certificat statutul de monarhie al insulei şi l-a numit pe Paolo, fiul lui Giuseppe de doar 24 de ani, rege al insulei Tavolara.

La scurt timp după moartea lui Paolo, veştile despre micul regat se răspândiseră de-a lungul întregii Mediterane, iar Tavolara îşi formase chiar şi o grupă de aliaţi politici. Giuseppe Garibaldi, unul dintre părinţii fondatori ai Italiei, devenise sfătuitorul de încredere al familiei Bartoleoni, iar Vittorio Emanuele al II-lea, regale Sardiniei de la acea vreme, a semnat chiar un tratat de pace cu regatul care număra, în 1903, doar 33 de locuitori.

Chiar şi regina Victoria a Marii Britanii, renumită colecţionară de imagini care  întruchipau liderii lumii, a trimis o navă britanică pentru a fotografia familia Bartoleoni şi pentru a-i adăuga colecţiei. Timp de ani de zile, fotografia a fost expusă la Buckingam Palace cu titlul „Cel mai mic regat al lumii”. Astăzi, o copie mare a acesteia este atârnată pe peretele restaurantului lui Tonino, denumit „Regele din Tavolara”.

După 126 de ani de existenţă, în 1962, independenţa regatului s-a încheiat odată cu instalarea pe teritoriile sale a unei baze NATO. Astfel, un sfert din insula a devenit de atunci inaccesibilă locuitorilor şi vizitatorilor. Cu toate acestea, exact ca şi în cazul statului San Marino, Tavolara nu a ajuns niciodată să fie anexată în mod formal Italiei moderne, transformându-l pe Tonino în cel de-al cincilea rege al lumii despre care nimeni nu a aflat.

Insula Tavolara este astăzi protejată printr-un program naţional italian al rezervelor naturale marine, în jurul ei găsindu-se cel mai mare nivel de biomasă din întreaga Mediterană. Locul a devenit, astfel, o destinaţie de top pentru scufundări, iar turismul a făcut ca produsul intern brut al insulei să devină unul din ce în ce mai puternic.

Precum toţi predecesorii familiei sale, dar şi precum cei ce vor urma după el, Tonino este practic cetăţean italian. Deşi şi-a promis într-o vreme că va face apel la Vittorio Emanuele al IV-lea, ultimul rege al Italiei şi auto-proclamatul Duce de Savoy, să recertifice existenţa regatului Tavolara, Antonio Bartoleoni s-a răzgândit şi a decis să trăiască în continuare fericit cu propria insulă.

„Pentru mine, este un privilegiu numai faptul că locuiesc aici”, a explicat acesta. „Cui îi mai trebuie o coroană când are deja un palat?”